Linkovi

SAD i Kosovo o kulturnoj baštini


SAD i Kosovo o kulturnoj baštini
SAD i Kosovo o kulturnoj baštini

Državna sekretarka Hilari Klinton i predsednica Kosova Atifete Jahjaga potpisale su bilateralni sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasledja.

Hilari Klinton navela je da je u pitanju važan sporazum, i istakla da SAD imaju poseban interes da pomognu u očuvanuju kulturnog nasledja u zemljama širom sveta budući da su većina Amerikanaca imigranti, ili potomci imigranata. Ona je ponovila da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

"Dogovor koji potpisujem obavezuje vlade naše dve zemlje na zaštitu i očuvanje, bez diskriminacije, lokacija kulturnog nasledja nacionalnih, verskih i etničkih grupa koje su bile žrtve genocida u II svetskom ratu. To je 24. takav sporazum o kulturnom očuvanju koje su SAD potpisale do sada. U zemljama od Italije do Estonije vidjeni su stvarni rezultati", primetila je sekretarka Klinton. Ona je navela da su SAD predane zaštiti svih kulturnih spomenika Kosova, i kao primer jednog od najlepših kulturnih blaga Kosova navela srpski manastir Gračanicu.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila je da sporazum predstavlja čin koji simbolizuje snažno prijateljstvo Kosova i SAD, koje su njegov najveći saveznik. Ona je poručila da je Kosovo danas multietničko društvo, koje teži dobrosusedskim odnosima sa svim zemljama regiona. "Kosovo je mlada zemlja sa dugom istorijom, a njeno bogato kulturno nasledje, izraženo u arhitekturi i verskim objektima različitih religija je svedočanstvo da se vekovima tu živelo zajedno. Sporazum sa SAD je još jedno svedočanstvo rešenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili versku pripadnost", poručila je Jahjaga.

XS
SM
MD
LG