Linkovi

SB UN: Dijalog i smirenje tenzija


SB UN: Dijalog i smirenje tenzija
SB UN: Dijalog i smirenje tenzija

Savet bezbednosti UN održao je redovnu sednicu posvećenu situaciji na Kosovu, na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od 16. aprila do 15. jula. Medjutim, u centru pažnje bila je kriza na severu Kosova, koja nije obuhvaćena izveštajem. Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet bezbednosti da osudi jednostrane poteze, dok je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj poručio da zamrznuti sukob, status kvo i podela Kosova nisu prihvatljivi.

Vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif ocenio je da je situacija na Kosovu napeta i nepredvidiva, posle pokušaja kosovskih vlasti da 25. jula preuzmu dva prelaza na administrativnoj liniji sa Srbijom.

25. jula, bez upozorenja i bez koordinacije sa međunarodnim snagama, kosovske vlasti pokušale da rasporede pripadnike specijalne policije ROSU na dva severna prelaza gde kosovska carina nije funkcionisala”, naveo je Zarif.

Avganistanski diplomata izrazio je nadu da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti, a dve strane rešiti svoje dugoročne probleme u trgovini. On je pozvao lidere obe strane da ublaže retoriku i doprinesu smirivanju tenzija.

Lideri i u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da postave javni primer i na praktični način pokažu poverenje u dijalog kao način rešavanja sporova, nasuprot jednostranim potezima.“

SB UN: Dijalog i smirenje tenzija
SB UN: Dijalog i smirenje tenzija

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet bezbednosti da pošalje jasnu poruku vlastima u Prištini da su jednostrani potezi neprihvatljivi, a da odgovorni moraju da snose posledice.

Ko je naredio jednostranu akciju ROSU 25. jula? Da li je neko iz medjunarodne zajednice znao za tu operaciju? Zašto je Euleks nestao sa severa Kosova uoči upada ROSU-a, i zašto Euleks nije iskoristio svoja ovlašćenja da poništi jednostranu odluku Prištine čim je operacija započela. Da li se može dozvoliti pokušaj da se stvara nova realnost na terenu, posebno u trenutku kada je dijalog dve strane počeo da daje rezultate?”, postavio je pitanje Jeremić.

On je odbacio optužbe da na severu Kosova funkcionišu paralelne strukture.

“Druga zabluda odnosi se na izraz ‘paralelne structure’ kojim se, na netačan način, označavaju srpske institucije na severu Kosova. One imaju legitimitet ne samo zato što ih podržava ogromna većina stanovnika, već i zato što na severu Kosova nema ‘realne alternative koja prolazi test demokratije’. Te institucije su jedine koje mogu funkcionisati bez stalne oružane zaštite.”

SB UN: Dijalog i smirenje tenzija
SB UN: Dijalog i smirenje tenzija

Ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, poručio je da Srbija mora da rasformia paralelne structure na Kosovu, te da nema povratka na situaciju pre 25. jula.

Moram da izrazim ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije retorike i činova nasilja koji potiču iz Beograda i nelegalnih struktura na severu Republike Kosova. Beograd finansira te strukture i upravlja njima. To su najveći izazovi sa kojima se Kosovo danas suočava.”

Hodžaj ističe da policija nije upućena na granične prelaze da bi napadala gradjane, već da bi se sprovele mere reciprociteta u trgovini sa Srbijom, kada su svi pokušaji da se pregovorima dodje do rešenja – propali.

“Nelegalne structure Srbije koristle su eksplozive, automatsko oružje i snajpere da pucaju na kosovske policajce, policiju EULEX-a i KFOR. Ti ekstremisti i kriminalci koje finansiraju i Beograd i aktivnosti krijumčarenja, ubili su jednog kosovskog policajca. Ponavljam, kosovska policija nije pribegla nasilju. Vlada Srbije je počinila akte nasilja na teritoriji Kosova.”

Ministar Hodžaj je istakao da su predlozi o podeli Kosova koji se čuju iz Beograda "opasni, jer otvaraju mogućnost za etničke podele u svim zemljama bivše Jugoslavije.”

Uprkos neslaganju, i Jeremić i Hodžaj su iskazali privrženost svojih vlada nastavku dijaloga u Briselu.

SB UN: Dijalog i smirenje tenzija
SB UN: Dijalog i smirenje tenzija

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti apelovali su na Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu. Ambasador Francuske Žerar Aro pridružio se apelu da se izbegavaju jednostrani i ishitreni potezi. Ambasador Rusije, Vitalij Čurkin, saglasio se sa ocenama Vuka Jeremića i podsetio da zvanična Moskva podržava teritorijalnu celovitost Srbije. Nasuprot tome, ambasador SAD, Rozmari Di Karlo, izjavila je da kao nezavisna država Kosovo ima pravo da sprovodi vladavinu zakona na celoj svojoj teritoriji. Ona je, takodje istakla da dijalog Beograda i Prištine već daje rezultate.

Zamenik stalnog predstavnika Kine Vang Min izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih tenzija na severu Kosova i pozvao strane "da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje mogu da dovedu do eskalacije nestabilnosti u regionu". Ambasador Nemačke Peter Viting pozvao države koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine kao doprinos miru i stabilnosti regionu Zapadnog Balkana.

Zbog protivljenja nekoliko zemalja, na sednici nije usvojeno predsedničko saopštenje koje je predložila ruska delegacija, a kojim bi se osudili jednostrani potezi Prištine.

Inače, vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif preneo je obaveštenje Euleksa da je formirana specijalna radna grupa koja će ispitati navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, i koja bi trebalo da počne sa radom u septembru. Na drugoj strani, Vuk Jeremić je ponovio da samo Savet bezbednosti može da stvori mehanizam za sprovodjenje nezavisne istrage tog slučaja.

XS
SM
MD
LG