Linkovi

Potpuno povlačenje Srba iz kosovskih institucija?


Kombinat "Trepča"
Kombinat "Trepča"

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji sastao se danas sa rukovodstvom Trepče sa juga Kosova u čijem je prisustvu potpisao zakon o Trepči, koji je Skupština Kosova usvojila pre tri dana. Zbog donošenja tog zakona predstavnici Srba najavljuju mogućnost potpunog povlačenja iz kosovskih institucija.

Nakon što je potpisao Zakon o Trepči, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji rekao je da je zakon o Trepči ekonomsko, a ne političko pitanje i da ne razume odluku Srba da se povuku iz institucija.

"Ja se nadam da cemo imati razumevanje naših kolega sa severa, Srba. Trepča otvara perspektivu. Sam gigant Trepča nema etničku konotaciju i ima isključivo ekonomski aspekt. Trebaju se poboljšati uslovi u kojima rudari rade i žive, treba da se poveća proizvodnja u celom kompleksu Trepče, a samim tim će se otvoriti mogućnosti za razvoj samog mesta. Ovo je jedno teško i apsurdno reagovanje ( srpskih predstavnika koji su napustili institucije ) koje je potpuno emocionalno i nema ekonomskih osnova, rekao je Veselji.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da će predstavnici Srba u centralnim kosovskim institucijama koji su zamrzli svoje učešće u institucijama, narednih dana obaviti konsultacije sa predstavnicima međunarodne zajednice i da će nakon toga biti doneti odluku o daljim koracima.

“Nismo ušli u Vladu da bi u njoj sedeli po svaku cenu i sigurno ukoliko nema efekata koji će promeniti ovu situaciju koja je zaista teška i ugrožava bezbednost. Ugrožava još mnogo šta što čini srpski život danas na Kosovu i ukoliko nema nikakvih promena onda sigurno da su u igri i naše ostavke i povlačenje iz institucija”, kaže Stojanović.

Analitičar i novinar Živojin Rakočević za Glas Amerike kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da Srbi učešćem u institucijama nisu dobili gotovo ništa i da bi buduće učešće trebalo da preispitaju.

“Prvo, Srbi moraju da imaju svoje institucije, a u ove institucije iz kojih su se sada povukli treba da idu samo onda kad im odgovara i kad mogu nešto da dobiju za naš narod. Inače taj odlazak i boravak tamo nema nikakvog smisla, jer život je pokazao da mi ukoliko nemamo svoj sistem, ne možemo da preživimo”, rekao je Rakočević

Građani Gračanice sa kojima smo razgovarali potpuno su ravnodušni na to što su Srbi izašli iz Skupštine i Vlade Kosova

Mi Srbi kao obični građani Kosova i Metohije nemamo nikakvu korist što se oni nalaze u parlamentu. Bilo bi najkorisnije da oni daju ostavke, i da ne budu tu, jer nikakav interes narod nema od njih. Oni ne brane interese srpskog naroda, nego lično svoje interese.

“Što se mene tiče oni ni pre toga uopšte nisu govorili u Skupštini. O njihovom radu apsolutno nemam nikakvih informacija”,

Poslanici “Srpske liste“ u Skupštini Kosova i članovi vlade iz srpske zajednice odlučili su juče da zamrznu učešće u radu Skupštine i Vlade Kosova zbog izglasavanja nacrta Zakona o Trepči, jer je kako kažu donet bez ikakvih konsultacija sa njima.

Ovo je drugi put u poslednje dve i po godine da se srpski predstavnici povlače iz centralnih kosovskih institucija. Prvi put su to uradili nakon što je Aleksandar Jablanović smenjen sa mesta ministra za povratak i zajednice, ali su se nakon dva meseca vratili u skupštinu i vladu, uz kako su tada govorili čvrste grancije koalicionih partera da će biti ispoštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma, što se do danas nije dogodilo.

XS
SM
MD
LG