Linkovi

Hašim Tači: Kosovo će uvek biti nezavisno


Hašim Tači: Kosovo će uvek biti nezavisno
Hašim Tači: Kosovo će uvek biti nezavisno

Premijer Kosova, Hašim Tači, doputovao je juče u Vašington, gde će razgovarati sa zvaničnicima Bele kuće i članovima Kongresa. U međuvremenu, danas je bio gost vašingtonskog Instituta za mir. Evo šta je pored ostalog, premijer Kosova istakao na tom skupu:

Naša poruka iz Vašingtona je jasna. Kosovo postoji kao suverena, nezavisna demokratska država. Postojala je juče, postoji danas, postojaće sutra i postojaće zauvek. Sjedinjene Države i Amerika se ponose vrednostima koje predstavljaju. I građani Kosova se ponose svojom baštinom, multietničkim sastavom, istorijom i nadom u budućnost koja nas sve ispunjava.“

Tači je takodje izjavio da očekuj da će presuda Međunarodnog suda pravde biti u korist nezavisnosti Kosova.

“Veliki sam optimista da će mišljenje Suda uvažiti realnost na Kosovu i da neće biti upereno ni protiv koga. No, bez
obzira na stav Suda, nezavisnost Kosova je nepovratna i sloboda moga naroda večna", rekao je kosovski premijer.

Tači je rekao da će Kosovo biti primer multietničke tolerantnosti u Evropi. Međutim, on se osvrnuo i na teškoće u razvoju demokratije i sprovođenju vladavine zakona na Kosovu.

Razlog tih teškoća ne leži samo u tome što u severnom delu Kosova još operišu nezakonite bezbednosne strukture koje finansira Srbija, nego i činjenica da borba protiv korupcije i kriminala ne pokazuje dovoljno rezultata. O tome se u ime stabilnosti proteklih deset godina ćutalo. Međutim, istina je da pored kriminala i korupcije, ne može da bude nikakve stabilnosti.“

Tači je obećao svojim sugrađanima, kao i - kako je rekao - prijateljima u Vašingtonu, da će njegova vlada u narednom periodu ostvariti značajne rezultate u pogledu uspostavljanja vladavine zakona u zemlji.

XS
SM
MD
LG