Linkovi

KFOR uklonio blokade, povređeno sedam osoba


Napeto: Oklopno vozilo KFOR-a čuva prilaz mostu u blizini Zvečana
Napeto: Oklopno vozilo KFOR-a čuva prilaz mostu u blizini Zvečana

U sukobima na severu Kosova ranjena pet Srba i dva vojnika međunarodne misije

Na severu Kosova jutros je došlo do sukoba građana i vojnika KFOR-a, zbog KFOR-ove akcije uklanjanja barikade sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Leposavić. U sukobima je povređeno sedam osoba i svi su van životne opasnosti.

Do sukoba je došlo kada su vojnici KFOR-a počeli sa uklanjanjem barikade sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Leposavić u selu Rudare u blizini Zvečana. Srbi koji dežuraju na barikadama suprostavili su se nameri KFOR-a da ukloni barikade, nakon čega su se začuli pucnji iz vatrenog oružja. Tragovi pucnjave mogli su se videti i na dve srpske kuće. U sukobu je povredjeno sedam osoba, petorica Srba, od kojih su trojica prebačena u kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i dva vojnika KFOR-a.

“Jedan povređeni je imao lakše povrede glave, odnosno razderotine na glavi, jedan je imao konfuziju abdomena odnosno nagnječenja stomaka zbog kako kaže upotrebe gumenog metka i treći najteže povređeni je došao u našu bolnicu sa povredom krvnih sudova noge i prelomom butne kosti, zbog trostrelne rane nanesene bojevim metkom”, rekla je dr Milena Cvetković, upravnica Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica.

Kako je saopštio Kfor, dvojica vojnika koja su povredjena tokom akcije uklanjanja barikade u Rudaru su u stabilnom stanju. Kako se navodi u saopštenju KFOR-a današnja aktivnost ove vojne misije imala je za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i za sve međunarodne organizacije i sve građane Kosova. Glavni put Leposavić – Priština je očišćen od barikada, tako da je sada slobodan za prolaz. Kod skretanja za Sokolicu KFOR je postavio kontrolni punkt.

A odlukom odbornika Skupštine opština Kosovska Mitrovica, od danas će u severnoj Mitrovici ponovo biti blokirano kretanje Kfora i svih međunarodnih misija. Kako je objasnio predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, građani Kosovske Mitrovice akcijom Kfora danas potpuno blokirani, ne mogu dalje od Zvečana, a prekinuta je svaka komunikacija između centralne Srbije i Kosova:

"Očigledno je da naši građani nisu bezbedni i da su međunarodne snage počele da se brutalno obračunavaju sa Srbima. I u cilju zaštite naših građana barikade će biti ponovo postavljene, biće ograničena sloboda kretanja pripadnicima Kfora i Euleksa sve dok i Srbi ne budu imali potpunu slobodu kretanja", naveo je Pantić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović kaže da jutrošnja akcija KFOR-a predstavlja početak etničkog čišćenja severa Kosova.

„Videli smo da su pucali na goloruki narod, da je ranjeno nekoliko ljudi, da su odbili da propuste naša sanitetska vozila da ukažu pomoć povredjenima, da najteži pacijenti iz naše bolnice danas nisu mogli da se prebace u klinikama u Srbiji“, rekao je Ivanović
Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković za Glas Amerike kaže da je dosadašnja praksa pokazala da ni jedan narod nije dobio bitku sa NATO paktom, pa ne mogu ni kako kaže Srbi na severu Kosova.

„Pozvala bih Srbe da se povuku sa barikada i da dozvole slobodu kretanja NATO-u, jer iz tog sukoba neće izaći kao pobednici. Suviše smo imali žrtava i egzodusa sa ovog prostora i svi zajedno treba da nadjemo modalitet koji će podrazumevati strategiju za opstanak na ovom prostoru u što većem broju“, rekla je Trajkovićeva.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je, kako je sopšteno iz njenog kabineta, nasilje protiv mirovnih snaga NATO od strane grupe građana srpske zajednice, kao i povređivanje vojnika i građana na severu Kosova.

Pojedini prištinski mediji objavili su tokom dana vest da je u sukobima u Rudaru kod Zvečana ubijen jedan, a ranjena četiri vojnika KFOR-a. KFOR je tu informaciju demantovao.
XS
SM
MD
LG