Linkovi

Tači: Ostajem premijer


Kosovski premijer Hašim Tači u skupštini Kosova (arhivski snimak)
Kosovski premijer Hašim Tači u skupštini Kosova (arhivski snimak)

Premijer Kosova u ostavci, Hašim Tači, izjavio je danas da će ostati na poziciji premijera Kosova zato što ga na to obavezuje volja građana i da će predsednik Kosova biti osoba koja je kroz izborni proces dobila podršku. Tači je danas u Prištini sa šefom kancelarije Evropske komisije na Kosovu potpisao sporazum o ulaganju 63,9 miliona evra u društveno-ekonomski razvoj na Kosovu.

Odlazeći kosovski premijer, Hašim Tači, najavio je da će u ponedeljak zvanično početi konsultacije o formiranju nove Vlade i istakao da je on već obezbedio podršku dovoljnog broja poslanika kako bi formirao novi vladajući kabinet.

“Ja sam dobio puno poverenje gradjana Kosova. Sada imam ugovor sa gradjanima Kosova za sledeće 4 godine. Gradjani su odlučili o poziciji svih lidera i političkih partija. Nastaviću da obavljam svoju dužnost kao premijer, a ne kao predsednik države. Odmah ću otpočeti razgovore sa svim potencijalnim partnerima za formiranje nove vlade. Takodje želim da naglasim da će predsednik biti osoba koja je prošla izborni proces i dobila poverenje gradjana”, rekao je Tači.

Tači je nakon ceremonije potpisivanja sporazuma sa Rencom Davidijem, šefom kancelarije Evropske Komisije u Prištini, o ulaganju 63,9 miliona evra u drustveno-ekonomski razvoj na Kosovu, rekao da je preduslov za početak razgovora sa Beogradom formiranje novih institucija.

“Nastavićemo sa izgradnjom dobrih odnosa sa svim našim komšijama u tom pogledu i sa Srbijom zarad mira, stabilnosti i evroatlantskih integracija. Formiraćemo institucije i ispunićemo obaveze koje smo preuzeli kako bi zatvorili poglavlje sukoba izmedju Kosova i Srbije i otvorili poglavlje saradnje i evroatlantskih integracija. Očekujem da će u budućnosti države Kosovo i Srbija biti dobre komšije”, kazao je Tači.

Nakon potpisivanja ugovora šef kancelarije za vezu EK u Prištini, Renco Davidi, izjavio je da je ovim ugovorom EK ispunila u potpunosti obećanja sa donatorske konferencije u julu 2008. godine. Prema najavama, novcem za realizaciju projekata zajednički će raspolagati Evropska komisija i Vlada Kosova. Evropska unija je od 2007. do danas, uključujući i poslednji projekat, dodelila Kosovu oko 565 miliona evra.

XS
SM
MD
LG