Linkovi

"Pronalaženje rešenja za registarske tablice na Kosovu pitanje sata"


Koliko su Kosovo i Srbija blizu dogovoru o tablicama?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Koliko su Kosovo i Srbija blizu dogovoru o tablicama?

Pronalaženje rešenja za registarske tablice na Kosovu je pitanje sata, rekla je tokom debate pod nazivom “Novi zamah u odnosima Kosova i Srbije”, Mimoza Kusari Ljilja - predsednica poslaničke grupe Pokreta "Samoopredeljenje" na Kosovu - inače nosioca vladajuće većine.

Kusari Ljila, bivša zamenica premijera i gradonačelnica Đakovice, rekla je da francusko-nemački plan sadrži finalno rešenje i da je proces opšte normalizacije podeljen u dve faze.

"Informisana sam da su ozbiljno shvatili. Bilo je stalnih razmena od strane zamenika premijera Besljimija kao pregovarača uz posredovanje Evropske unije. Verujem da je pitanje sati, da ne kažem dana, jer je ostalo mnogo malo dana, gde će se naći neko rešenje za koje verujem da će sačuvati stabilnost a naravno i zakonitost”, predsednica posalničke grupe "Samoopredeljenje" u kosovskom parlamentu.

Ljuljzim Peci, izvršni direktor nevladinog Instituta KIPRED je tokom debate izneo tvrdnje da je trenutna kriza na severu Kosova, kako se izrazio, dobro odrađen plan Srbije.

Mi smo svedoci da srpska zajednica u nije napustila radna mesta u centralnim institucijama. Čak i ovaj šou sa odlaskom poslanika i dolaskom novih pokazuje jednu činjenicu da Srbija želi da stvori jednu posebnu realnost na severu i da stvori jednu situaciju na terenu koja bi se kasnije odrazila na dalje pregovore koje imamo sa Srbijom oko francusko-nemačkog plana. Vlada Kosova je napravila grešku što nije pomerila za 10 meseci pitanje tablica, jer mislim da je kontrolisana situacija na Kosovu više u korist Kosova u procesu pregovora, nego kada je situacija na neki način van kontrole na severu”, rekao je Peci.

Ukazao je i da se francusko-nemački predlog zasniva na modelu dve Nemačke.

Sve verzije koje sam video kreću se oko modela dve nemačke za prvu fazu i radi se na završnom priznavanju što podrazumeva punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, jer ne može da bude puna normalizacija bez obostranog priznavanja. Ako nisu normalni diplomatski odnosi to se ne može desiti”, ukazao je on.

Govoreći o istom predlogu Kusari Ljilja je rekla da je on podeljen u dve faze i da su ga podržale Sjedinjene Američke Države.

"Prva faza je faza koja se bavi svim otvorenim pitanjima i unapređenjem međunarodne subjektivnosti Kosova, a ne sadrži recipročno priznavanje. Druga teži priznavanju i naravno punoj normalizaciji. Naravno da Kosovo po pitanju ovog predloga nije bilo indiferentno i premijer Kurti i zamenik Bisljimi, već ste čuli, da su rekli da je to ozbiljan predlog ali imaju rezerve i pravo da daju svoje komentare i oni su već dostavljeni", rekla je ona.

Izvršni direktor Nevladine organizacije Aktiv Miodrag Milićević istakao je da je očigledno da je dijalog između Kosova i Srbije zapao u krizu zbog trenutne situacije na severu Kosova.

"Veoma je jasno, makar meni da je u ovom trenutku dijalog negde u drugom planu i da je kompletna energija ne samo međunarodne zajednice, ali i drugih međunarodnih i lokalnih činilaca usmerena na ublažavanju postojeće krize, na pokušaj iznalaženja rešenja u kome apsolutno niko više ne pominje proces normalizacije i nešto oko čega se dijalog uopšte vodi, zbog čega je započeo i zbog čega se taj dijalog uopšte vodio. Nadam se da će dijalog naspram trenutne krize opstati", rekao je Milićević.

Okrugli sto na temu “Novi zamah u odnosima Kosova i Srbije” organizovao Kosovski demokratiski institut.

XS
SM
MD
LG