Linkovi

Jahjaga: Sporazum uslov za EU


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (arhivski snimak)
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (arhivski snimak)

Predsednica Kosova je rekla da bi sprovodjenje briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo da bude uslov za dalju integraciju Srbije u EU

Ppredsednica Kosova Atifete Jahjaga je u svom godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova poručila da je dijalog sa Srbijom jedini način za uspostavljanje mira i stabilnosti.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da je Kosovo dokazalo da je posvećeno miru i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope i da aktivno nastoji da prevaziđe razlike iz prošlosti davanjem primera za izgradnju međususedskih odnosa.

„Nije bilo lako da se adresiraju izazovi i da se nalaze rešenja. Ratne rane na Kosovu još nisu izlečene, jer posledice koje je ostavio ovaj rat još nisu prevaziđene. Dijalog je jedini način za uspostavljanje mira i stabilnosti i za garantovanje napretka naše zemlje“, rekla je Jahjaga.

Jahjaga je rekla da Kosovu treba potpuno sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i zatražaila da služi kao uslov za dalju evropsku integraciju Srbije.

Mi hoćemo da se Sporazum nadgleda izbliza od Evropske Unije i svakako i SAD-a, koje su uz nas sve vreme, kako u teškim vremenima represije, i tokom rata, ali posebno u izgradnji demokratske države i društva. Mi želimo uspeh Sporazuma, jer on podrazumeva otvaranje perspektive za celu regiju i svakako jedan nepovratni put evropsko-atlantske integracije. S toga Sporazum za normalizovanje odnosa i njegovo potpuno sprovođenje, putem muđunarodnog nadgledanja ovog procesa, tražimo da služi kao uslov za evropsku integraciju Srbije. Otvaranje svakog poglavlja pregovora za članstvo Srbije u Evropsku Uniju, bi trebalo da se oceni sa učinjenim koracima na putu sprovođenja Sporazuma sa Kosovom“, kazala je Jahjaga..

Obraćajući se poslanicama Skupštine na srpskom jeziku predsednica Kosova je rekla da Kosovo “dokazuje da je moguće da se zajedno izgradi budućnost i da ravnopravni građani, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, odgovorno teže ka evropskim integracijama”.

Predsednica Kosova je u svom godišnjem obraćanju poslanicima kosovskog parlamenta istakla još i da Kosovo mora biti primer borbe protiv negativnih pojava i zajedno sa Euleksom i ostalim međunarodnim činiocima na Kosovu iskoreni svaku vrstu kriminala i korupcije jer je to, kako je rekla, "rak rana ovog društva".
XS
SM
MD
LG