Linkovi

Kosovo: Ponovo blokada i suzavac


Ponovo suzavac u Skupštini Kosova
Ponovo suzavac u Skupštini Kosova

Na današnjoj sednici Skupštine Kosova, kao i na zasedanjima u poslednjih šest meseci, aktiviran je suzavac

Opozicija na Kosovu nastavlja blokadu rada parlamenta. Jedan poslanik je zbog toga uhapšen, a sednica je nastavljena bez prisustva opozicionih poslanika.

Nakon što je poslanik Alijanse za budućnosnst Kosova Alji Beriša, kome je počeo poslanički mandat posle ostavke Ramuša Haradinaja, položio zakletvu, poslanik Salih Salihu iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je kasnije i uhapšen aktivirao je suzavac. Nakon kraće pauze i početka sednice ponovo je bačen suzavac.

Pored suzavca, rad parlamenta ometan je i laserima, lupanjem u poslaničke klupe, a u jednom momentu pokušano je i polivanje vodom premijera Kosova.

Pre nego što su napustili sednicu parlamenta opozicioni poslanici su zauzeli skupstinšku govornicu i pozvali građane na protest koji su zakazali za 24. Mart.

“Odgovornost za normalizaciju situacije nosite svi vi pojedinačno. Sve dok je Isa Mustafa na čelu vlade, čovek koji je prekršio Ustav, a to mi nismo rekli već Ustavni sud, i koji je priznao da je prekršio Ustav, a nije prihvatio da povuče sporazum koji je oštetio zemlju ,normalizacije neće biti“, rekao je obraćajući se poslanicima Ismalj Kurteši poslanik Pokreta Samoopredeljenje.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da ne vidi razlog za bilo kavim nasiljem u Skupštini Kosova. On je istakao da ni u jednom trenutku nije prekršio Ustav Kosova.

“Garantujem da nismo prekrišili nijedan član Ustava. Ustavni sud je dao svoje mišljenje o Zajednici, navodeći da je prvi sporazum o tome pravna norma koja mora da se sprovede, jer je obaveza Kosova da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom“, rekao je Mustafa.

Adem Grabovci šef poslaničkog kluba Demokratske partije Kosova, rekao je da su poslanici opozicije prevršili svaku meru i da njihovo ponašanje u parlamentu ne doprinosi nikome

“Da li ima većeg zločina od toga se napada premijer Kosova. Da se uhapse ti ljudi i da se posle nekoliko sati puste. Ima li tu pravde“, rekao je Grabovci.

Na dnevnom redu sednice bilo je 18 tačaka među kojima su nacrti i predlozi 10 zakona, kao i formiranje nezavisnih tela i komisija. Parlamentarna kriza na Kosovu traje od oktobra prošle godine. Opozicija zahteva poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao i raspisivanje vanrednih izbora.

XS
SM
MD
LG