Linkovi

Suzavac u skupštini, nasilje na ulicama


Ponovo suzavac u Skupštini Kosova
Ponovo suzavac u Skupštini Kosova

Nasilje iz parlamenta proširilo se i na ulice Prištine gde su pristalice opozicije gađale kamenjem policiju i zgrade Vlade i Skupštine Kosova.

I pored jake kontrole i pojačanog prisustva pripadnika policije, poslanici opozicije u Skupštini Kosova ponovo su danas aktivirali suzavac na sednici parlamenta.

Aktiviranju suzavca u skupštinskoj sali prethodio je sukob između pripadnika obezbeđenja i poslanika Samoopredeljenja tokom kontrole poslanika pri ulasku u salu. Suzavac su danas na samom početku sednice aktivirali poslanici pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjifca i Time Kadriraj, nakon čega je sednica prekinuta.

Naše akcije imaju političku pozadinu i nisu usmerene protiv bilo koga. Ne želimo da narušimo vladavinu prava već ovo radimo kako bi paralisali Vladu i parlament. Trudimo se da sprečimo održavanje sednica kako bi se povukli sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom. Danas sam lično ja bacio suzavac, sa još nekim poslanicima“, kazao je Konjifca.

U parlament Kosova jutros su došli i poslanici Samoopredeljenja Fisnik Ismailji i Faton Topali, koji se zvanično nalaze u kućnom pritvoru zbog kako je naveo sud izazivanja opšte opasnosti i aktiviranja suzavca na prethodnim sednicama Skupštine Kosova. Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je nakon prekida sednice parlamenta Kosova da je razočaran što opozicija nije poslušala nedavni savet američkog državnog sekretara Džona Kerija

“Želim da podsetim da je moj šef Keri bio ovde pre dve nedelje i on je ohrabrio poslanike da nastave sa radom i ovo je jedno razočarenje što ga nisu poslušali. Pored ovih dešavanja danas građani Kosova brinu i o ekonomskoj situaciji i gde da nađu posao, a osporavanje rada SKupštine ne doprinosi rešavanju ni jednog od ovih problema. Takođe ne pomaže ni to što sam ovde video dva člana parlamenta koji bi trebalo da budu u kućnom pritvoru. To mene uznemirava, uznemirava i ljude na Kosovu, a uznemirava i to da za njih ne važe zakoni koji važe za sve građane Kosova”, rekao je Delavi.

Današnja sednica parlamenta nastavljena je u alternativnoj sali gde je i usvojen budžet Kosova za 2016. godinu. Međutim posle dva sata rada parlementa, gde je prisustvovalo samo šestoro poslanika opozicije i u ovoj sali je aktiviran suzavac.

U međuvremenu na ulicama Prištine protestovalo je stotrinak pristalica opozicije koji su zapalili tri službena automobile kosovskih institucija, gađali kamenjem i crvenom farbom policajce i zgradu Vlade i Skupštine Kosova. Rad Skupštine Kosova opozicioni poslanici blokiraju već puna tri meseca, tražeći poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a nekoliko njihovih poslanika je u pritvoru.

XS
SM
MD
LG