Linkovi

Priština prihvatila sporazum, protesti na severu


Protest na severu Kosova protiv sporazuma o Beograda i Prištine
Protest na severu Kosova protiv sporazuma o Beograda i Prištine

Srbi sa severa Kosova zatražili da se građani Srbije izjasne na referendumu o sporazumu sa Prištinom, koji su potvrdile i Skupština i Vlada Kosova

Srbi sa severa Kosova poručili su sa današnjeg protesta u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju briselski sporazum.

„Ne zakonima i Ustavu Kosova“, „Ne sporazumu u Briselu“ , „Nećemo Kosovski pečat“ , „Nema predaje“ samo su neke od parola poručene sa protesta Srba u severnom delu Mitrovice. Na skupu je usvojena i deklaracija u kojoj je zatraženo da se o sporazumu na referendumu izjasne građani Srbije. Takodje se navodi da se "Srbija potpisivanjem sporazuma odriče prava na južnu pokrajinu, a ne samo prava na svoje institucije".

Zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju i član beogradskog pregovaračkog tima Krstimir Pantić kome su dovikivali da je "izdajnik jer je i on bio u Briselu", rekao je da se Srbi na severu Kosova nalaze na raskrsnici i da moraju odabrati put kojim će krenuti.

“Jedan putokaz pokazuje u pravcu Prištine i siguran sam da kao ni ja ni vi ne želite da krenete tim putem. Drugi put pokazuje pravac ka Beogradu to je za nas najvoljeniji i najdraži i najmiliji put, ali na tom putu barikade nismo postavili mi postavila ih je EU i NATO pakt. Treći put je put u neizvesnost, put u rizik, ali u ovim uslovima izgleda da je jedino moguć”, rekao je Pantić.

Predsednici opština sa severa Kosova poručili su takodje da neće prihvatiti odluku Beograda koju je, kako su kazali doneo bez saglasnosti Srba sa Kosova.

„Naša poruka je jedinstvena, a to je da mi ne želimo nikakvu rezervnu državu, mi imamo našu državu koja se zove Republika Srbija i niko nema pravo da nas mimo naše volje, mimo naših interesa, mimo važećeg Ustava Republike Srbije gura u neku nama nepriznatu državu Kosovo“, rekao je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

I sami gradjani srpske nacionalnosti sa severa Kosova nezadovoljni su odlukom vlasti u Srbiji da prihvati sporazum sa Prištinom.

“Sporazum je sramna kapitulacija i izdaja tu više nema reči i neka se sete da su Srbi Lazareve kletve”.

“Nije dobar, ali kako svi tako i mi. Nedamo do zadnjega šta drugo da kažem”.

“Da je dobar ne bi bio ovakav veličanstveni miting”

Na današnjem skupu su umesto raniji parola "Kosovo je srce Srbije", bile istaknute parole na kojima je pisalo "Kosovo je duša Srbije". S druge strane zamenik premijeras Kosova Slobodan Petrović kaže da je sporazum Beograda i Prištine najava svetlije budućnosti za Srbe na Kosovu.

“Veoma je važno što je postignut sporazum Beograda i Prištine, ali smo s druge strane svesni činjenice da je implementacija tog sporazuma jedan izazov više i da je neophodno učešće svih relevantnih političkih faktora. Takođe očekujem da ćemo u implementaciji tog sporazuma imati usku saradnju sa Vladom Republike Srbije”, rekao je Petrović.

Sporazum Beograda i Prištine koji je kasno sinoć potvrdila Skupština Kosova, a protiv čega su bili samo poslanici pokreta Samoopredeljenje danas je odobrila i Vlada Kosova.
XS
SM
MD
LG