Linkovi

Vučić i Dačić sa načelnicima kosovskih okruga


Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade Srbije (arhivski snimak)
Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade Srbije (arhivski snimak)

Stavovi su približeni, ali ne može se reći da je dogovorena primena briselskog sporazuma posle susreta predsednika i potpredsednika vlade Srbije sa načelnicima pet okruga kosovskih Kosova.

Stavovi su približeni, ali ne može se reći da je dogovorena primena briselskog sporazuma - bio bi u najkraćem zaključak sa današnjeg sastanka Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa načelnicima pet okruga sa severa Kosova.

Vlada Srbije stoji iza svoje odluke i u interesu Srbije je da se sporazum iz Brisela sprovede, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić nakon što je danas, zajedno sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem razgovarao sa načelnicima pet okruga na Kosovu.

Dačić je istakao da će Vlada u narednom periodu implementirati sporazum iz Brisela, ali, kako kaže premijer, važno je da u njegovom sprovođenju učestvuju i Srbi sa Kosova:

Interes je Srbije da se sporazum sprovede i očekujemo da to bude urađeno u interesu, a ne na štetu srpskog naroda. Ako ga budemo radili bez učešća Srba sa Kosova, znači ljudi koji se nalaze u vlasti, srpskih lidera – to može da dovede do štetnih posledica.”

A nakon razgovora u Vladi, načelnici pet okruga na Kosovu su ocenili da je današnji sastanak doneo približavanje stavova o primeni briselskog sporazuma. Po rečima načelnika Prizrenskog okruga Jovice Budurića više će se znati nakon Vučićeve posete Kosovu 12-tog maja, kada će obići ceo prostor severnog Kosova:

“Ne mogu da kažem da je prihvaćena implementacija. Imali smo vrlo konstruktivan razgovor. Pale su dobre ideje sa obe strane. Još to gde treba da se doradi na terenu. Pričali smo i kako će to na severu da se implementira, kako će na jugu. Kakve će reakcije da budu.”

U Beogradu je danas boravio danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen, koji je, izražavajući podršku svoje zemlje evropskim integracijama Srbije, rekao da se nada da će u junu biti doneta odluka koja Brisela koja će biti pozitivna i za Beograd i za Prištinu.

Ovo je veliki korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU, a normalizacija odnosa Beograda i Prištine je ključ za ostvarenje tog cilja.”

Vamen se u Beogradu sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpredsednicima Vlade Suzanom Grubješić i Aleksandrom Vučićem, sa kojim se složio u oceni da će sporazum Beograda i Prištine otvoriti nove mogućnosti za region, doprineti celokupnoj stabilizaciji, ali i označiti novu političku eru u odnosima Srbije i zemalja Evrope.
XS
SM
MD
LG