Linkovi

Srbi traže učešće u dijalogu


Učesnici tribine u Gračanici
Učesnici tribine u Gračanici

Predstojeći dijalog Beograda i Prištine rešiće mnoge probleme Srba na Kosovu, saglasili su se u Gračanici predstavnici Srba, kako iz kosovskih institucija tako i iz institucija koje rade po sistemu Republike Srbije na Kosovu. I jedni i drugi smatraju da treba da budu uključeni u pregovore.

Izvršni direktor Samostalne liberalne stranke Dalibor Jevtić kaže da za ovu stranku nema dileme da li će ili ne učestvovati u predstojećem dijalogu i da će u tim razgovorima zastupati interese kosovskih Srba na najbolji mogući način.

“Verujemo da ovi razgovori ne treba da proteknu bez učešća onih koje je narod izabrao da ih predstavlja pre svega u kosovskim institucijama i verujem da će naše učešće, ukoliko budemo deo tih pregovora, dati samo pozitivne rezultate i pomoći da pregovori što bolje proteknu“, kazao je Jevtić.

S druge strane načelnik Kosovskog okruga, institucije koja na Kosovu funkcioniše po sistemu Republike Srbije, Goran Arsić, takodje smatra da Srbi sa Kosova treba da učestvuju u budućim pregovorima, ali na strani beogradskog pregovaračkog tima.

“Postoje odeđene grupe koje rade na samom terenu i pojedini Srbi sa Kosova uzeće učešće u dijalogu ispred pregovaračkog tima Beograda. Ima mnogo problema, a za ovih 11 godina nažalost oni nisu rešeni. Beograd dijalogom sa vlastima iz Prištine može da dođe do kompromisnog rešenja, vezano za telekomunikacije, struju, registarske tablice i ostala otvorena pitanja“, kaže Arsić

I poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, Sreten Ivanović, kaže da predstavnici Srba sa Kosova u pregovorima treba da učestvuju kao članovi beogradske delegacije.

“Za nas nema dileme, dakle isključivi stav Jedinstvene srpske liste je da Srbi sa Kosova treba da učestvuju na strani Beograda”, rekao je Ivanović

Na današnjoj debati učestvovao je i zamenik šefa EULEKS-a, Endi Sparks, koji je veruje da će pregovori Beograda i Prištine doneti dobrobit svim gradjanima Kosova. Debatu o predstojećim pregovorima Beograda i Prištine organizovala je agencija Jug press, uz podršku ambasada Velike Britanije u Beogradu i Prištini.

XS
SM
MD
LG