Linkovi

Tači se nada sporazumu u Briselu


Premijer Kosova Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači

Premijer Kosova je poručio da u Brisel ide bez promene dosadašnjeg stava svoje vlade i da očekuje da će Beograd odustati od zahteva koje je imao na poslednjem sastanku

Predsednik kosovske Vlade Hašim Tači otputovao je u Brisel na devetu rundu pregovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

U Brisel putujemo sa najboljim mogućim namerama kako bi potpisali sporazum između Kosova i Srbije i kako bi ostvarili novo poglavlje dobrosusedskih odnosa između ove dve države, rekao je pre odlaska u Brisel premijer Kosova Hašim Tači.

“U slučaju postizanja sporazuma radiće se ubrzano na stvaranju uslova za organizovanje izbora i u četiri opštine na severu Kosova koji će u skladu sa kosovskim zakonima biti organizovani od strane OEBS-a, a na poziv institucija Kosova. Nakon toga formiraće se asocijacija opština sa srpskom većinom bez ikakvih izvršnih, zakonodavnih ili ovlašćenja trećeg nivoa vlasti. Stvoriće se i uslovi za socio - ekonomske investicije kako bi pružili bolje uslove za život svim građanima na severu Kosova”, rekao je Tači.

Tači je kazao da veruje da je Beograd ovih dana zauzeo kako je kazao jedan fleksibilniji stav i da će odustati od zahteva koje je imao na poslednjem sastanku u Briselu kada je po njegovim rečima dogovor bio veoma blizu.

“Pozicija Kosova je jasna ona je u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i najvišim evropskim standardima. Mi smo izneli naše stavove i predloge za neophodnost potpunog ukidanja ilegalnih bezbednosnih struktura na severu Kosova, a u isto vreme i za stvaranje uslova za slobodno kretanje ljudi i robe na severu”, kazao je predsednik Vlade Kosova Hašim Tači.

Tači je odgovarajući na pitanje koliko su stavovi Beograda i Prištine blizu i da li je moguć neki kompromis sa kosovske strane rekao da je Kosovo nezavisna i suverena država i da će sve institucije funkcionisati na celoj teritoriji Kosova. Na konferenciji za novinare koja je održana na prištinskom aerodromu Adem Jašari za medije srpskih redakcija i danas nije bio obezbeđen prevod sa albanskog na srpski.
XS
SM
MD
LG