Linkovi

Tači: Srbija prihvatila nezavisnost


Premijer Kosova Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Srbija prihvatanjem današnjeg sporazuma i zvanično priznala nezavisnost Kosova. Predstavnici medjunarodne zajednice na Kosovu pozdravljaju dogovor Beograda i Prišine, a opozicioni pokret Samoopredeljenje za ponedeljak najavljuje demonstracije.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao da fusnota prihvaćena u Briselu nije idealno rešenje, ali je u ovom političkom trenutku ona najprihvatljivija i istakao da je privremenog karaktera. Tači je na konferenciji za novinare kazao da je Srbija danas prihvatila deklaraciju o nezavisnosti Kosova, jer je prihvatila dokument o nezavisnosti koji je potvrđen kroz mišljenje Međunarodnog suda pravde.

“Današnji sporazum donosi Kosovu evropske integracije i Kosovo čini evropskim. Kosovo će biti zastupljeno i govoriće u svoje ime u svim multilateralnim organizacijama i nastupaće ravnopravno”, rekao je Tači.

Tači je naglasio da postignuti sporazum o regionalnom predstavljanju ni pod kakvim okolnostima ne ublažava državnost Kosova, već naprotiv.

„Sa ovim sporazumom, od danas, mi smo zauvek udaljili UNMIK sa stola zastupanja Kosova. Rezolucija 1244 je zaostatak. Ona je rezultat ruskog veta u SB UN-a. Veoma često smo se zalagali kod naših prijatela da to prevaziđemo ali u tome nismo uspeli. Nismo uspeli da ubedimo Rusiju da povuče veto“, kazao je Tači.

Dok opozicioni Demokratski savez Kosova smatra da Kosovo u svim regionalnim organizacijama treba da bude predstavljeno kao suverena nezavisna zemlja sa svojim ustavnim imenom Republika Kosovo, Pokret Samoopredeljenje zbog dogovora Beograda i Prištine za ponedeljak najavljuje proteste ispred Vlade Kosova. Kako je najavljeno iz ovog pokreta protest će trajati više od četiri sata i "neće biti i poslednji, jer će protestni skupovi biti održavani sve do povratka natpisa republika" uz naziv Kosova na regionalnim skupovima. Predstavnici Medjunarodne zajednice pozdravili su današnji sporazum Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova.

Ambasada SAD u Prištini uputila je čestitku Kosovu na potpisivanju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama i regionalnoj saradnji. U saopštenju ambasade se navodi da "ovi sporazumi služe zaokruživanju državnosti zemlje time što dozvoljavaju Kosovu da ravnopravno učestvuje i zastupa sopstvene interese na regionalnim skupovima”.

Dogovor Beograda I Prištini pozdravio je i međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt. On je ocenio da je dogovor važan za obe zemlje kako bi se pokrenule ka EU. U pisanoj izjavi medijima Fejt je pregovaračima odao priznanje za, kako je naveo, strpljiv i konstruktivan pristup.

XS
SM
MD
LG