Linkovi

SPO protiv referenduma na severu


Konferencija za novinare Srpskog pokreta obnove u Medija centru u Čaglavici
Konferencija za novinare Srpskog pokreta obnove u Medija centru u Čaglavici

Od referenduma na severu Kosova niko neće imati korist, a ukoliko se održi višestruku štetu će imati država Srbija, smatra Srpski pokret obnove. Predstavnici ove stranke su na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici poručili i da Srbija ne treba da organizuje lokalne izbore na Kosovu, već da lokalna samouprava treba da funkcioniše po Ahtisarijevom planu.

Situacija u kojoj država apeluje da referendum ne treba održavati, a on se desi stvoriće problem ne samo kada je u pitanju integracija Srbije u Evropsku Uniju, već će biti veliko pitanje ko će moći da u nekim budućim razgovorima zastupa interese Srba sa severa Kosova, smatra član predsedništva Srpskog pokreta obnove Milan Djukic.

Ono što su stavovi ljudi na severu su nam dobro poznati stavovi i nema potrebe da se posebno potvrđuje. Ali to može da napravi užasan problem Srbiji na putu evropskih integracija i da iskomplikuje političku situaciju toliko da sva buduća rešenja do kojih budemo mogli da dođemo biće mnogo teža, gora, a komplikacije koje se stvaraju potpuno su nepotrebne”, rekao je Djukić.

I njegov partijski kolega Randjel Nojkić smatra da je referendum koji će na severu Kosova biti održan 14. i 15. februara veoma štetan i da zapravo predstavlja podelu Kosova.

“To sad znači odvajanje severnog dela Kosova. To je koncepcija koja je u glavama skoro svih ili većine sa severa Kosova, ali moram da kažem da tu koncepciju u mnogome podržavaju mnogi iz Beograda, što je apsolutno neprihvatljivo. Pri tome nas posebno zabrinjava to što niko nije napravio ni jedu analizu šta to znači za Srbe sa ove strane Ibra”, rekao je Nojkić.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji predstavnici Srpskog pokreta obnove smatraju da Beograd ne treba da orgaznizuje lokalne izbore na Kosovu jer bi „pokretanje tog pitanja značilo da se južno od Ibra neće održati ni lokalni, ali ni parlamentani izbori“.

“Kosovske vlasti će sigurno ukoliko se donese jedna takva odluka sprečiti održavanje lokalnih izbora, a time će se sprečiti i parlamentarni izbori. Ovo je takođe veoma osetljivo pitanje i Beograd bi morao to da zna, a onda to takođe ide dalje u ovu koncepciju odvajanja severa Kosova. Onda će se u tom slučaju održati izbori i lokalni i parlamentarni na severnom delu, a najverovatnije se ni jedni neće održati sa ove strane reke Ibar”, smatra Nojkić.

Čelnici SPO-a smatraju i da opštine koje na Kosovu rade po sistemu Republike Srbije treba ukinuti, jer su po njihovim rečima nefunkcionalne, a da Beograd treba da nastavi da pomaže Srbe na Kosovu kroz institucije koje su u skladu sa Ahtisarijvim planom. Predstavnici ove stranke upozorili su da ne sme doći do ukidanja zdravstvenih centara i škola, jer su kako kažu, to institucije koje život znače i da bi njihovim gašenjem došlo do iseljenja Srba sa Kosova.

XS
SM
MD
LG