Linkovi

Sukobi na Kosovu zbog hapšenja Kurtija


Demonstranti ba
Demonstranti ba

U sinoćnjim sukobima policije i demonstranata, koji su se okupili zbog hapšenja Aljbina Kurtija iz pokreta "Samoopredeljenje", povređeno je 14 policajaca

Kosovska policija uhapsila je sinoć poslanika u Skupštini Kosova iz pokreta “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija. Nedugo zatim aktivisti ovog pokreta i drugih opozicionih stranaka protestovali su u Prištini u znak protesta, gde je došlo do sukoba sa policijom, nakon čega je Kurti oslobođen. U sukobu je povređeno 14 policajaca i uništeno nekoliko automobila.

Aljbin Kurti uhapšen je sinoć u Čaglavici na par kilometara od Prištine kada se sa još trojicom članova pokreta Samoopredeljenje vraćao, kako su prištinski mediji preneli, iz Skoplja. Odmah zatim Pokret “Samoopredeljenje” pozvao je svoje pristalice na protest. Oni su posle okupljanja počeli da kamenjima gađaju policijsku stanicu, zbog čega je policija bila prinuđena da interveniše suzavcem.

Bilans dvosatnog protesta ispred sedišta Kosovske policije i Kancelarije državnog tužilaštva Kosova je 14 povređenih policajaca, povređeno je i nekoliko pristalica “Samoopredeljenja”, jedan zapaljen i nekoliko oštećenih automobila i oslobađanje Aljbina Kurtija.

Nemam nista napismeno, oni su mi samo rekli da je u pitanju nesto u vezi sednice od 8 oktobra ali ono sto je najčudnije je sto nisu imali nikakav pisani dokument. To su karakteristike proizvoljnosti države”, rekao je Kurti nakon oslobađanja.

On se zatim okupljenim pristalicama “Samoopredeljenja” i ostalih opozicionih partija obratio ispred Narodnog pozorišta u centru Prištine.

“Videcemo se na svakodnevnim aktivnostima, na protestima i demostracijama kao i na sastancima za potpisivanje peticija širom opština Kosova. Potrebno nam je da prikupimo što veći broj potpisa građana protiv srpske “zajednice” i demarkacije granice sa Crnom Gorom. Verujem da vi bolje znate zašto su me pustili ovako brzo jer ste vi bili napolju, a ja unutra. Ja nisam pristao da odgovorim ni na jedno pitanje njihovih istražioca i nisam prihvatio službenog branioca. Ja predstavljam i branim samog sebe”, rekao je Kurti.

Iz policije Kosova danas su saopštili da je Aljbin Kurti uhapšen jer se nije odazvao na poziv nadležnih organa, i da je nalog za hapšenje izdao javni tužilac.

Poslanici opozicionih partija, pokreta “Samoopredeljenje”, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo pre nekoliko dana su treću put zaredom blokirali rad Skupštine Kosova u znak protesta zbog dogovora o Zajednici srpskih opština i ostalih briselskih sporazuma koje su postigli Beograd i Priština. Na poslednjoj sednici kosovskog parlamenta Aljbin Kurti je aktivirao suzavac u sali. Prištinski mediji javili su tada, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon sinoćnjih protesta zbog hapšenja Aljbina Kurtija, poručio da je nasilje kao političko sredstvo neprihvatljivo.

"Želim da sa vama podelim žaljenje zbog sinoćnjih događanja u Prištini. Takva vest me tera da se osećam loše", napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

XS
SM
MD
LG