Linkovi

Protesti na Kosovu


Protest u Prištini zbog hapšenja bivših pripadnika OVK
Protest u Prištini zbog hapšenja bivših pripadnika OVK

U 26 opština na Kosovu danas su održani jednočasovni protesti Albanaca protiv hapšenja pripadnika bivše Oslobodilacke vojske Kosova. Najmasovniji protest održan je u Prištini, gde se okupilo oko pet hiljada ljudi.

“Euleks je kao UNMIK”, “Hapse naše najbolje vojnike”, “Sloboda odmah”, parole su koje su se mogle videti na današnjem protestu u Prištini. Od EULEKS-a je zatraženo da napusti Kosovo i da oslobodi devet pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, koji su uhapšeni prošle nedelje pod sumnjom da su počinili ratne zločine u selu Klečka.

“Svedoci smo hapšenja najistaknutijih boraca. Verovali smo da se ta hapšenja neće događati posle proglašenja nezavisnosti, ali su ona nastavljena istim intezitetom i to je deo demonskog plana za kaljanje OVK”, rekao je obraćajući se okupljenima Sabit Krasnići, veteran Oslobodilačke vojske Kosova.

Protestima su se, pored članova organizacija proisteklih iz OVK, pridružili studenti Univerziteta u Prištini i predstavnici nevladinih organizacija.

"Mi protestujemo danas da se što pre oslobode oficiri OVK-a. Stoga EULEX neka zna dobro da Kosovo ima državu, ima sudove, ima tužilaštva, ima Tropoju sa sobom odakle ce za 24 sata stići 5,000 ljudi od Skadra pa nagore, kao što je 1944. godine 25-ta brigada došla za 6 sati sa 900 partizana ovde , i mi nosimo njihovu slavu…Dole EULEX”!

“Kosovo je bilo naše, mi nemamo ni jednu šaku, nijedan pedalj Srbije i sada ona pokušava da nam oduzme i ovo malo što imamo”.

“Ovo je protivalbansko, ovo je saradnja sa Srbima i EULEX treba što pre da se udalji odavde, treba da zna da je ovo albanska zemlja od Sokobanje do ulaska u Kraljevo, od Leskovca do Atine, ovo je albanska zemlja”, saopštili su neki od demonstranata.

Organizatori su najavili da će demonstracije nastaviti i sledeće nedelje, sve dok EULEX ne oslobodi uhapšene. Slični protesti u znak podrške vrednosti Oslobodilačke vosjke Kosova održani su i u drugim sredinama na Kosovu.

XS
SM
MD
LG