Linkovi

Protest u Gračanici


Nekoliko stotina Srba danas je u Gračanici protestovalo zbog prošlonedeljnog hapšenja srpskih policajaca
Nekoliko stotina Srba danas je u Gračanici protestovalo zbog prošlonedeljnog hapšenja srpskih policajaca

Nekoliko stotina Srba danas je u Gračanici protestovalo zbog prošlonedeljnog hapšenja srpskih policajaca u gnjilanskoj opštini. Na skupu je pročitao i pismo upućeno Hilari Klinton, državnoj sekretarki SAD-a i Ketrin Ešton, visokoj predstavnici Evropske Unije.

Obraćajući se skupu, poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković rekla je da zabrinjava činjenica da se pritisak i nasilje nad Srbima u kontinuitetu nastavlja. Ona je zatražila da se uhapšeni Srbi iz Kosovskog Pomoravlja oslobode jer su, kako kaže krivi, samo zato što su živeli na Kosovu, a radili u centralnoj Srbiji.

“Svi mi znamo da nekoliko stotina Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe dolaze da rade u Kosovsku policiju na Kosovu i neka rade, ljudi treba da izdržavaju svoje porodice. To su na kraju i evropske vrednosti, da radiš gde imaš šansu, a da živiš i hraniš porodicu onde gde si se opredelio”, rekla je Trajkovićeva.

Poslanica u Skupštini Kosova Vesna Mikić je aludirajući na gradonačelnika Parteša Nenada Cvetkovića koji je u jučerasnjoj izjavi beogradskim medijima rekao da je on prijavio uhapšene policajce, rekla da pojedini Srbi u kosovskim institucijama ne rade u interesu Srba.

“Kada sam ulazila u kosovske institucije vodila sam se mišlju da ulazimo tu da pomognemo srpskom narodu, da im olakšamo svakodnevni život koji je veoma težak, da kada otvore vrata kosovskih institucija čuju srpsku reč. Medjutim očigledno da sam se prevarila, neki su toliko otišli daleko da su shvatili da su ulaskom u kosovske institucije i dobijanjem nekog visokog političkog položaja moraju da vode i podaničku politiku”, rekla je Mikićeva.

Podršku skupu dala je i Kosovska strateško akciona mreža-organizacija koja okuplja oko 90 uglavnom srpskih nevladinih organizacija. Predstavnik te mreže Nenad Maksimović za Glas Amerike kaže da hapšenje Srba nije potez koji doprinosi smirivanju situacije i razvoju medjuetničkih odnosa na Kosovu.

“Posebno zabrinjava to što je kvalifikacija za njihovo hapšenje jedna fleksibilna kategorija, kao što je kršenje ustavnog poretka Kosova, jer vodeći se tom logikom kosovske institucije mogu uhapsiti mnogo veći broj ljudi”, rekao je Maksimović

Na skupu je pročitano pismo upućeno visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton u kome se upozorava na, kako se navod,i sve učestalije obračune Albanaca u kosovskoj policiji sa Srbima. Posle čitanja pisma, Srbi su organizovali protestnu šetnju do manastira Gračanica.

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU uhapsili su u subotu 25. februara šestoricu Srba sa područja Gnjilana, koji se terete za "napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti". Šesti uhapšeni je posle saslušanja pušten. Ostaloj petorici je određen pritvor do 30 dana, a osumnjičeni su smešteni u pritvorske jedinice u okružnim zatvorima u Prištini i Gnjilanu.

XS
SM
MD
LG