Linkovi

Atifete Jahjaga predsednica Kosova


Nova predsednica Kosova Atifete Jahjaga nakon izbora u Skupštini Kosova
Nova predsednica Kosova Atifete Jahjaga nakon izbora u Skupštini Kosova

Kosovo je danas dobilo novog predsednika. Na tu funkciju izabrana je Atifete Jahjaga dosadašnja zamenica direktora Kosovske policije.

Atifete Jahjaga je za predsednicu Kosova izabrana u prvom krugu glasanja. Za nju je glasalo 80 poslanika, 10 je bilo uzdrzano a 10 je glasalo za njenu protivkandidatkinju Suzanu Novobrdaliu. Poslanici opozicionog pokreta "Samoopredeljenje", su na samom početku izborne procedure napustili sednicu Skupštine Kosova jer, kako su saopštili, ne žele da glasaju za nekog ko je rezultat nagodbe nekoliko političkih partija, a nije po volji naroda.

Obraćajući se poslanicima nova predsednica Kosova je rekla da će ona biti faktor ujedinjenja i zastupati interese svih građana, a da je njen ideal učlanjenje u Evropsku Uniju i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona je kazala da je to normalan proces medju zemljama koje su imale konflikt. Atifete Jahjaga je do danas bila zamenica direktora Kosovske policije i prva je žena koja je na čelu institucije predsednika Kosova.

XS
SM
MD
LG