Linkovi

Hašim Tači položio zakletvu


Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači obraća se poslanicima posle polaganja zakletve
Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači obraća se poslanicima posle polaganja zakletve

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači položio je zakletvu na svečanoj sednici kosovskog parlamenta, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije.Tači je poručio da dijalog sa Srbijom nema alternativu.

“Zaklinjem se da ću se svom svojom snagom posvetiti čuvanju nezavisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo, obezbeđenju sloboda i ljudskih prava građana, poštovanju i odbrani Ustava, čuvanju mira i socijalne blagodeti svih građana Republike Kosovo", ovo su reči zakletve koje je pred poslanicima danas izgovorio novi predsednik Kosova Hašim Tači.

Nakon potpisivanja zakletve intonirana je himna Kosova, a zatim je Tači prisutne poslanike pozdravio i na srpskom jeziku. On je u svom prvom obraćanju poslanicima u svojstvu predsednika Kosova poručio da će biti predsednik svih građana i da će prioritet u njegovom radu biti nastavak razgovora za Srbijom i evroatlanske integracije Kosova.

“Dve zemlje i naš narod imaju gorku prošlost, ali prošlost mi ne možemo da izmenimo, ali smo se obavezalli da se to neće ponoviti. Moramo da gradimo budućnost evroatlanskih standarda. Dve zemlje treba da rade da se što pre učlanimo u EU, olakšavajući jedni drugima, a ne ometajući. Dijalog nema alternativu, ali treba da ima novu dinamiku i novu energiju donošenja odluka i sprovođenja”, rekao je Tači.

Tači je kazao da će kao predsednik Kosova inenzivirati rad na formiranju vojske Kosova

“Zaključićemo proces formalizacije za osnivanje bezbednosnih snaga Kosova , kao multietničke snage evroatlaanskih standarda i to će biti u potpunom skladu sa Ustavom i zakonima Kosova”, kazao je Tači.

Današnjoj sednici parlamenta i polaganju zakletve Hašima Tačija prisustvovali su i srpski poslanici.

“Na našu odluku niko nije uticao, odluku smo doneli samostalno. Razgovarali smo pre toga sa našim ljudima, sa našim gradonačelnicima. Kao što i sami znate, obilazimo već duže vreme opštine sa srpskom većinom i tu smo razgovarali sa našim građanima i sa našim gradonačelnicima i oni su nam i dali preporuku da prisustvujemo današnjoj sednici, tako da nema mesta za prejudiciranje da je neko nama dao preporuku da prisustvujemo današnjoj sednici. Odluku smo doneli samostalno i jedina prava adresa za takvu odluku su poslanici Srpske liste”, rekao je novinarima šef poslaničke grupe “Srpska lista” Slavko Simić.

Primopredaja dužnosti između odlazeće predsednice Atifete Jahajage i Hašima Tačija biće održana sutra. Inauguraciji novog predsednika Kosova prisustvovaće oko hiljadu zvanica sa Kosova i iz regiona i sveta, a svečanost će biti održana na trgu Ibrahim Rugova ispred kosovskog parlamenta. Srpski poslanici najavili su da neće prisustvovati sutrašnjoj inauguraciji Hašima Tačija.

XS
SM
MD
LG