Linkovi

Reakcije na ideju o podeli Kosova


Dačić: Ja sam izrekao ljudski ono što mislim da većina građana Srbije misli
Dačić: Ja sam izrekao ljudski ono što mislim da većina građana Srbije misli

Razgraničenje Kosova - predlog sa kojim je nedavno izašao potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, naišao je na gotovo jednodušno osudu u svetu i regionu, a i u samoj Srbiji je izazvao veliku raspravu i nove podele.

Realnost ili mogućnost. Otvoreno ili odavno zatvoreno pitanje – to su samo neke od ocena i dilema koje je pokrenula nedavna izjava potpredsednika srpske Vlade i lidera SPS-a o podeli, odnosno razgraničenju Kosova. Predlog Ivice Dačića uzburkao je, pre svega svetsku, kao i javnost u regionu, dok je unutar same Srbije pokrenuo staru dilemu o tome da li je takva ideja izdaja ili očuvanje Kosova:

"Pogledajte Ustav Srbije, koji je Dačić takođe branio sa Koštunicom i Tadićem, u kome se opisuje Kosovo kao deo Srbije, visoka autonomija... Ovo što on sada kaže jeste protivno Ustavu. Ili pogledajmo sve njihove dosadašnje izjave, pa i ponovljenu izjavu Tadića da niko nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Ovo jeste izdaja. Ali, ako pogledamo šta je iza toga, ovo jeste shvatanje realnosti, jer sve što se do sada radilo niej dalo rezultat," kaže analitičar Dušan Janjić.

Kako je i sam Ivica Dačić rekao, SPS je 90-ih pokušavala oružjem da brani Kosovo, pa nije uspela, kao što, po njegovim rečima, ni sve što je rađeno od 2000-e naovamo nije dalo previše rezultata. Kompromis, po mišljenju Dačića, možda treba tražiti u drugim idejama:

"Ako neko misli da će Srbija da prizna nezavisnost Kosova – neće. Opet, ako mi mislimo da će Albanci sada svi svojevoljno da prihvate ponovo suverenitet Srbije nad Kosovom, mislim da je to takođe u ovom trenutku nerealno. Čekati da se promeni međunarodna politička scena – to može trajati decenijama. Ja ne insistiram da se moj predlog uopšte razmatra i to uopšte nije moj predlog. Ja sam izrekao ljudski ono što ja mislim većina građana Srbije misli."

"Važna je činjenica da je to političar koji je rekao da govori kao predsednik jedne stranke koja je u vladajućoj koaliciji. To je već zvanični stav. Nije stav države, ali je stav jedne članice vladajuće koalicije," ukazuje Janjić.

Kao i Ivica Dačić, i predsednik Srbije Boris Tadić ukazuje da ideja o razgraniče-nju uopšte nije nova, kao i da nije fer da jedna strana – Albanci sa Kosova dobiju sve, a druga, to jest Srbiji ništa:

"Nema tu neke velike tajne politike, i nema potrebe za bilo kakvim bombastičnim naslovima. Svaka ideja je dobrodošla i ne treba sada da pravimo spektakl od ideja koje slušamo u našoj javnosti već 50 godina. To postoji kao jedno od mogućih rešenja. Ali ima i drugih rzličitih modaliteta,"

Na pitanje da li razgraničenje znači da bi nakon toga Srbija priznala nezavisnost ostatka Kosova Dušan Janjić kaže:

"Ova izjava sadrži zapravo obećanje, prvi put dato nekog iz vladajuće strukture da bi Srbija mogla da prizna Kosovo,"

Sa druge strane, sagovornik Glasa Amerike upozorava da se međunarodnoj zajed-nici ne dopada ideja o podeli Kosova, s obzirom da vodeće zemlje sveta koje su priznale nezavisnost Kosova smatraju da je time pitanje statusa rešeno:

"Što se tiče međunarodne zajednice mislim da tu nema spremnosti, i tu su Albanci ponovo u pravu. Nema sada spremnosti da se uđe u rizik šta znači podela, razgraničenje, jednostavno nije zrelo. Dakle, rizik destabilizacije ako bi se aktivirao princip razgraničenja je izuzetno veliki. Više on nije samo po Makedoniju i Bosnu, on je sad po samu Srbiju,"

Direktorka Odeljenja za jugoistočnu Evropu američkog Stejt departmenta Dženi-fer Braš je krajem prošle nedelje, u razgovoru sa urednicima i novinarima iz Srbije, izjavila da se SAD protive podeli Kosova i da smatraju da je ta ideja nerealna i opasna. Izražavajući čuđenje što se u Srbiji još govori o toj mogućnosti, američka zvanič-nica je ocenila da prioritet treba da bude dijalog između Beograda i Prištine i izrazila očekivanje da će razgovori koji su u toku dati dobre rezultate.

XS
SM
MD
LG