Linkovi

Odbačen predlog Samoopredeljenja


Pokret Samoopredeljenje je predlagao da se institucije Kosova same angažuju na uklanjanju barikada na severu.
Pokret Samoopredeljenje je predlagao da se institucije Kosova same angažuju na uklanjanju barikada na severu.

Poslanici Skupštine Kosova odbacili su zahtev Pokreta Samoopredeljenje da se Vlada Kosova direktno uključi u resavanje problema na severu Kosova, da prekine razgovore sa Srbijom i da proglasi nevažećim sve sporazume koji su do sada postignuti sa Beogradom.

Protiv zahteva pokreta „Samoopredeljenje“ glasalo je 54 poslanika Skupštine Kosova dok je 17 bilo za predlog koji je bio sadržan u četiri tačke.

Samoopredeljenje je tražilo se da se institucije Kosova zadužene za vladavinu prava same angažuju na uklanjanju barikada na severu, da vlada prekine razgovore sa Srbijom i da proglasi nevažećim i neprimenljivim sve sporazume koji su do sada postignuti.

U zahtevu Pokreta je jos istaknuto i da kosovske institucije treba da se angažuju na presecanju finansijskih izvora lokalnim strukturama Srbije i na hapšenju predsednika takozvanih paralelnih opština.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova Bajram Redžepi za Glas Amerike kaže da su zahtevi pokreta Samoopredeljenje krajnje neozbiljni i da o njima ne treba ni raspravljati.

“Mi smo ozbiljna institucija i ne uzimamo za ozbiljno te preporuke i zahteve Samoopredeljenja, nego u kordinaciji sa medjunarodnom zajednicom pokušavamo da uspostavimo red i zakon. Sva sreća je što smo mi ozbiljna institucija”, rekao je Redžepi.

Protiv predloga “Samoopredeljenja” glasali su svi srpski poslanici.

Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke kaže da su poslanici ove partije odbili predlog “Samoopredeljenja” i smatra da bi slanje policije na sever Kosova i prekid dijaloga imalo posledice nesagledivih razmera.

Mi se zalažemo da se problem na severu rešava mirno, da barikade budu uklonjene dobrovoljno uz dogovor, da KFOR dobro menadžira krizom, da ne preuzima nasilne korake I mislim das vi naredni koraci treba da budu u skladu sa tim”, kazao je Miletić.

Za poslanicu jedinstvene srpske liste Radu Trajković, ovakvim, kako je kazala, neozbiljnim idejama, pokret Samoopredeljenje promoviše rat kao način rešavanja pitanja Kosova.

Kontinuitet njihovog delovanja u parlamentu jeste usmeren protiv Srba i srpske države. Žao mi je mladi su, makar najveći deo, lepi su , mladost je uvek lepa i žao mi je što su se opredelili sa opcijom koja je u funkciji fašizacije albanskog društva”, rekla je Rada Trajković.

XS
SM
MD
LG