Linkovi

Skupština Kosova ratifikovala Sporazum sa EU


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Poslanici opozicije nisu glasali, a zakon je usvojen i uz podršku srpskih poslanika.

Za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje je Kosovo nedavno potpisalo sa Evropskom unijom glasalo je 86 poslanika. Poslanici tri opozicione stranke Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo koje su prethodnih nedelja blokirale rad Skupštine protiveći se sporazumu o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom učestvovali su danas u radu sednice, ali su pred sam početak glasanja napustili skupštinsku salu.

Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje je kazao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropska unija potpisala sa Kosovom zbog nastavka briselskih razgovora i kako je kazao ispunjavanja zahteva Srbije u vezi Zajednice srpskih opština (ZSO). Najviše zamerki Konjufca je imao zbog toga što je, kako je kazao, Kosovo u Sporazumu predstavljeno sa fus notom, koja je dogovorena u Briselu sa Srbijom.

“Fus nota kao i ZSO su bile zahtev Srbije i fus nota kaže da za Kosovo važi i Rezolucija 1244, kao i mišljenje Međunarodnog suda pravde. To znači da je Kosovo i autonomna pokrajina Srbije i protektorat pod okriljem UN, ali je i nezavisno. Dakle, Srbija misli da je za Kosovo legitimna Rezolucija 1244, dok Kosovo smatra da je nezavisna država. Znači, fus nota je oštetila proces izgradnje države Kosovo, jer ona smatra da je Kosovo region, sa nerešenim pitanjem statusa, a to je na kraju krajeva i cilj Srbije”, rekao je Konjufca.

Za usvajanje ovog Zakona bila je potrebna dvotrećinska većina i on je usvojen uz podršku srpskih poslanika.

“Poslanička grupa Srpska lista daje punu podršku potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i Evropske unije. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja veoma bitan korak za Kosovo, a takođe i za čitav region u našem pokušaju da stvorimo potpuno otvoreno tržište gde će privatni sektor igrati ključnu ulogu u ekonomskom razvoju, gde će Sporazum omogućiti čvrste ekonomske i trgovinske veze između Evropske unije i Kosova”, rekao je Simić.

Bez glasova srpskih poslanika zakon o ratifikaciji Sporazuma sa Evropskom unijom danas ne bi bio usvojen. Medjutim zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je samo dan pre usvajanja ovog zakona u emisiji Slobodno srpski da Srbi u kosovskim institucijama ne mogu da urade ništa bez zvaničnog Beograda, jer kako je kazao nemaju “nikakav praktični mehanizam da na bilo koji način ucene kosovske vlasti”.

“Sada se pokazuje da li Srbi mogu ili ne mogu da se izbore za svoje političke interese i zašto od početka 'Srpska lista' zagovara i vodi takvu politiku, da se nasloni na Beograd, jer bez Beograda ne može ništa. Primer je koalicioni sporazum koji je 'Srpska lista' napravila sa vladajućom koalicijom u Prištini, definisali smo šta treba da se desi i nije se desilo. Postavlja se pitanje da li mi imamo praktični mehanizam da bilo šta ucenimo ili da kažemo nećemo uraditi to i to ukoliko vi ne budete doneli tu odluku, niti će ga imati bilo ko drugi da sedi na našem mestu”, rekao je Stojanović.

Pred početak današnje sednice Skupštine Kosova, uvedene su stroge mere kontrole, gde su bili podvrgnuti poslanici, novinari i svi oni koji ulaze u zgradu Skupštine Kosova. Na ulazu u skupštinsku salu postavljena su tri detektora za registrovanje metala.

Poslanici opozicije blokirali su poslednjih mesec dana rad skupštine Kosova, aktivirajući sutavac i gađajući jajima i flašama poslanike vladajuće koalicije i članove Vlade.

XS
SM
MD
LG