Linkovi

Neslaganje Stefanovića i kosovskih Srba


Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović razgovara sa predstavnicima kosovskih Srba u vladi Srbije.
Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović razgovara sa predstavnicima kosovskih Srba u vladi Srbije.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović ocenio je danas da zahtev nekih kosovskih Srba za rusko državljanstvo predstavlja romantičarski avanturizam i nerazumevanje međunarodnih odnosa. To nije jedino pitanje oko koga se Stefanović i lideri kosovskih Srba ne slažu - što je pokazao i današnji sastanak u Vladi Srbije.

Sastanak šefa Pregovaračkog tima Srbije Borislava Stefanovića sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova završen je danas bez dogovora, uz kako se pokazalo velika neslaganja oko rešenja koja se tiču administrativnih prelaza na severu Kosova, ali i niza drugih pitanja.

Navode o neslaganju potvrdio je i Stefanović, koji je posle sastanka izjavio da će dosadašnji dogovori postignuti u Briselu biti implementirani kao i do sada – kroz odluke Vlade i državnih organa, a da Srbi sa severa Kosova, kao državljani Srbije, treba da poštuju te odluke.

Što se tiče pregovora sa Prištinom, oni će, po rečima Stefanovića biti nastavljeni u ponedeljak u Briselu, pri čemu, kaže šef Pregovaračkog tima, oko prelaza Jarinje i Brnjak nije postignut nikakav dogovor jer je Priština postavila stvari na način koji nije prihvatljiv za Srbiju:

"Ne može se stavljati nikakva kosovska zastava, granični kamen, pravljenje nekakvog međudržavnog sporazuma, ne mogu se Srbi onemogućavati da ulaze i izlaze sa srpskim dokumentima i srpskim tablicama. To su stvari koje Priština pokušava da uradi i što se vidi iz njihovog saopštenja", kaže Stefanović.

Sa druge strane, predsednici opština sa severa Kosova, nezadovoljni dosadašnjim pregovorima, najavili su da neće učestvovati u sprovođenju sporazuma koji eventualno budu postignuti u Briselu. Takođe, zbog procene da su dogovori postignuti sa Prištinom u suprotnosti sa zakonima Srbije i interesima srpskog naroda, lokalni lideri najavljuju pokretanje krivične prijave protiv Stefanovića:

"Mi ne želimo sukob sa našom državom, mi Vladu Srbije smatramo svojom Vladom, ali imamo pravo da iznesemo naše legitimne strahove – a to je da ćemo ovakvim sporazumima biti prinuđeni da prihvatimo da živimo u nezavisnoj državi koja se zove Kosovo", istakao je Krstimir Pantić, predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

"Pokazalo se na nakon carinskog pečata, Priština i deo međunarodne zajednice želi da od administrativnih prelaza napravi granične prelaze. Mi se protivimo tome", poručio je Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

Inače, u ponedeljak se u Briselu očekuje nova runda pregovora Beograda i Prištine, na kojoj će se razgovarati o administrativnim prelazima, priznavanju fakultetskih diploma i predstavljanju Prištine na regionalim skupovima.

XS
SM
MD
LG