Linkovi

Prekriven grb Kosova na svečanim izjavama


Urlike Lunaček, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo (desno)
Urlike Lunaček, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo (desno)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček se nada da će posle izbora, novi gradonačelnik Severne Mitrovice potpisati izjavu sa vidljivim kosovskim grbom.

Odbornici i gradonačelnici opština na severu Kosova koji su potpisali svečane izjave znaju da se na njima, iako je bio prekriven, nalazio grb Kosova i ja se nadam da će novi gradonačelnik severne Mitrovice izjavu potpisati sa vidljivim kosovskim grbom, izjavila je u Prištini izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček. Ona je rekla je da očekuje da građani Severne Mitrovice izađu i glasaju na ponovljenim izborima za gradonačelnika 23. februara.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček osudila je ubistvo Dimitrija Janićijevića odbornika u Skupstini opštine Severna Mitrovica i istakla da uprkos ubistvu i odrustajanju Krstimira Pantića da pruzme dužnost gradonačelnika, očekuje da ponovljeni izbori za gradonačelnika severne Mitrovice koji su zakazani za 23. februiar proteknu bez problema.
“Nadam se da će građani iako je četvrti put izaći i glasati. Još uvek je nejasno ko će se kandidovati, to ostaje da se vidi, ali se nadam da će ovo biti izbori na kojima ćemo imati jasnog pobednika. Nadam se da niko neće protestovati, pogotovo ne na nasilan način”, rekla je Lunaček.
Lunaček smatra da će gradonačelnik koji bude izabran na ovim izborima potpisati izjavu za razliku od Pantića koji je to odbio i da će ovoga puta grb Kosova biti vidljiv.
“Nadam se da ćemo na izborima 23.februara dobiti gradonačelnika koji će takođe i potpisati i ja bih želela da to bude sa vidljivim grbom, ali oni će znati da će ispod čak i ako ga prekriju, oni to znaju, tako da su potpisali sa grbom Kosova koji je bio tamo. Nadam se da će novi to uraditi bez ikakvog protesta”, kazala je Lunaček.

Izvestilac Evropskog parlamenta se osvrnula i na razgovore o mandatu misije EULEKS na Kosovu. Tim povodom, ona je rekla da je kosovskom pravosuđu još uvek potrebna pomoć sa strane po pitanju suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG