Linkovi

Goran Rakić pobedio u Severnoj Mitrovici


Izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice (arhivski snimak)
Izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice (arhivski snimak)

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice protekli su mirno i svi uključeni u taj proces odlično su sproveli svoje dužnosti, saopštio je Euleks.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije kandidat Građanske inicijative „Srpska“ Goran Rakić pobedio je na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice, sa 52,6 odsto glasova.

Na izbore za gradonačelnika izašlo je 5.890 birača ili 20.27 odsto sa pravom glasa. Predsednica Centralne Izborne komisije Valjdete Daka rekla je da je proces glasanja bio regularan i da nije bilo informacija o neregularnostima. Glasanje na vanrednim izborima za predsednika opštine Severne Mitrovice je organizovano pošto je Krstimir Pantić odbio da položi zakletvu.

Pored Gorana Rakića, kandidati za gradonačelnika severne Mitrovice bili su Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova, Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova i Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative "SDP Oliver Ivanović”, koji se od 27.januara nalazi u pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin i teško ubistvo.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice protekli su mirno i svi uključeni u taj proces odlično su sproveli svoje dužnosti, saopštio je EULEKS.

“Drago mi je što su izbori za gradonačelnika održani na uredan način i bez bilo kakvih incidenata. Želim da istaknem profesionalizam KP-a, kao i ponovim da je koordinacija uzmeđu EULEX-a, KP-a, KFOR-a i OEBS-a ponovo bila odlična ”, rekla je Žoel Vahter, vršilac dužnosti šefa EULEX misije.

I Misija OEBS saopštila je da je zadovoljna jučerašnjim tokom izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice.

„Članovi biračkih odbora profesionalno su obavili svoj zadatak, a oko 100 osoblja OEBS-a pružilo je svu neophodnu tehničku podršku. Štaviše, organi bezbednosti, uključujući Kosovsku policiju, EULEKS i KFOR još jednom su bili na visini zadatka i pružili su bezbedno izborno okruženje, i ja im se zahvaljujem na napornom radu“, kazao je u pisanoj izjavi šef Misije OEBS na Kosovu Žan-Klod Šumberger.

U saopštenju OEBS-a se navodi da je ova misija podržala sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova u skladu sa sporazumom pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je postignut u Briselu, aprila prošle godine.
XS
SM
MD
LG