Linkovi

Lajčak: Stav Slovačke o Kosovu - nepromenjen


Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke
Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke

Stav Slovačke po pitanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen i o njemu nema pregovora izjavio je na kraju dvodnevne posete Kosovu ministar inostranih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak.

"Slovačka priznaje Kosovo kroz Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Taj stav jasan i o njemu nema pregovora", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici. On je istakao da stav Slovačke, koja je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, nije neprijateljski prema Kosovu i njegovim stanovnicima.

Mi ćemo nastaviti da budemo aktivan član u pružanju pomoći. Slovačka je na Kosovu prisutna u različitim oblicima, kao član Evropske unije i NATO pakta. Slovačka veruje u evroatlansku perspektivu zemalja regiona Zapadnog Balkana. Mi smo ovde da vas podržimo, da ponudimo naše iskustvo”, rekao je Lajčak.

Lajčak je nakon što je sa predstavnikom sela Mušnikovo u opštini Prizren potpisao sporazum kojim Slovačka podržava povratak raseljenih u ovo selo, rekao da je Kosovo napredovalo, ali da postoji još niz nereših pitanja.

Više puta sam bio na Kosovu i mogu reći da su se dogodile promene koje su najviše vidljive kada je u pitanju infrastruktura ali ima pitanja koja su postojala i pre par godina, a koja ni danas nisu rešena. Došao sam kao predstavnik prijateljske zemlje koja je spremna i želi da pomogne kako bi se postigao cilj koji je dobar za svakog građanina Kosova”, kazao je Lajčak.

Pre konferencije za novinare, ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak i ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova, Saša Rašić otvorili su u prostorijama Medija centra televizijski studio, čiju je izgradnju jednim delom podržala i slovačka kancelarija u Prištini.

Lajčak je tokom dvodnevne posete Kosovu razgovarao i sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sediuom i šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom.

XS
SM
MD
LG