Linkovi

Ranjeni Srbi van životne opasnosti


Vojnici KFOR-a patroliraju duz alternativnog puta koji se nalazi neposredno iznad administrativnog prelaza Jarinje.
Vojnici KFOR-a patroliraju duz alternativnog puta koji se nalazi neposredno iznad administrativnog prelaza Jarinje.

Sedmorica Srba koja su juče ranjena u incidentima na prelazu Jarinje na severu Kosova van su životne opasnosti i uspešno se oporavljaju. Istovremeno nekoliko stotina Srba održalo je miran protesni skup u selu Zupče kod Zubinog potoka, odakle su poručili da neće dozvoliti uspostavljanje prištinskih institucija na severu Kosova.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Milan Jakovljević, kaže da je stanje pacijenata koji su povredjeni u jucerašnjim incidentima u Jarinju stabilno. On je potvrdio da je lekarsku pomoć u ovom centru zatražilo 118 Srba. Sedmoro je povređeno bojevim mecima, 92 je pomoć zatražilo zbog suzavca, a 19 je imalo povredu od gumenih metaka.

Ova sedmorica se i dalje nalaze u bolnici, na odelenju intenzivne nege i svi su van životne opasnosti”, rekao je dr Jakovljević.

Sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje da će jučerašnji incidenti na Jarinju biti predmet, kako je kazao, jedne ozbiljne medjunarodne istrage

Ovo je bio prvi put da KFOR koristi bojevu municiju pucajući u masu i to bi trebalo da bude predmet jedne ozbiljne istrage NATO-a iz Brisela”, kazao je Ivanović.

Protest u selu Zupče

U selu Zupče kod Zubinog potoka Srbi su zatražili od vlasti u Beogradu da odlučnije deluje i stane u zaštitu Srba na celoj teritoriji Kosova.

„Na jednom delu suverene države Srbije koji se zove Kosovo i Metohija NATO vojnici su pucali na državljane Republike Srbije. Mi želimo odgovor šta će država uraditi ukoliko se puca na njene državljane. Treba nam taj odgovor. Ne želimo da budemo žrtve ničije kandidature, pa ni kandidature naše države za ulazak u Evropsku Uniju“, rekao je obraćajući se okupljenima predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Sa skupa je gradjanima još poručeno da ostanu mirni i ne nasedaju ni na kakve provokacije

U slučaju da neprijatelj krene prema nama, da nam ruši barikade, znajte da ćemo pobediti ukoliko ostanemo mirni. Sešćemo na put i nećemo se pomerati, nesme ni jedna kamenica da ide prema Nato vojniku iako su neprijatelji. Mi ćemo mirno a oni svoju demokratiju neka pokažu“, rekao je Ristić.

Pored predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica okupljenim gradjanima obratio se i Vladika raško-prizrenski Teodosije.

Kao što se borimo ovde za svako parče ove svete zemlje i za naše domove, naše svetinje evo to isto činimo u Prizrenu, to činimo u Đakovici, Dečanima, Gračanici svuda. Isuviše smo teški da bi mogao neko da nas pomeri sa tih prostora. Isto tako imamo duboke korene da bi neko mogao da nas iščupa i da nas presadi na drugo mesto“, rekao je vladika Teodosije.

Misija KFOR-a na Kosovu prosledila je danas medijima saopstenje zdruzene komande NATO-a u Napulju u kome se navodi da je KFOR juce na Jarinju reagovao brzo i odlucno kako bi uspostavio bezbedno i sigurno okruzenje, “NATO priznaje pravo na mirne proteste ali usporavanje i potpuno zaustavljanje saobraćaja uz pomoc barikada nanosi štetu vlasnicima prodavnica, potrošačima, i stvara opasnu situaciju za hitne službe”, objasnio je u saopštenju kapetan Ajk Skelton, portparol združene komande NATO-a u Napulju.

XS
SM
MD
LG