Linkovi

Blizu kraj nadgledane nezavisnosti?


Međunarodne snage na Kosovu
Međunarodne snage na Kosovu

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo započeće pripreme za okončanje nadgledane nezavisnosti i zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije, što bi kako je saopšteno nakon današnjeg sastanka ove gupe u Beču, moglo biti ostvarivo do kraja 2012. godine. PotpredsednikVlade Kosova Hajredin Kući kaže da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze, dok Srbi smatraju da se nisu stekli uslovi za za prestanak nadgledane nezavisnosti.

Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kući smatra da je ovo godina u kojoj bi trebalo da bude završen proces nadgledane nezavisnosti Kosova. On kaže da su institucije Kosova ispunile svoje obaveze iz Ahtisarijevog plana, posebno kada je proces decentralizacije u pitanju.

“Mislim da smo pružili sve što smo mogli posebno u delovima gde smo imali potpuna ovlašćenja. Znači imamo nove opštine, ljude koji se osećaju dobro i to nisu samo političke ili etničke opštine, već su to funkcionalne institucije”, rekao je Kući.

Kući kaže da odgovornost za nesporovodjenje decentralizacije na severu Kosova nije samo na kosovskim, već i medjunarodnim institucijama. On smatra da će do kraja godine i u tom delu Kosova biti formirana lokalna vlast.

“Mi ćemo zajedno sa medjunarodnom zajednicom i Srbima koji žive na severu Kosova raditi više kako bi im objasnili da je Ahtisarijev plan dobar i za njih”, kaže Kući.

S druge strane analiticar Predrag Radonjić kaže da je glavni uslov za prestanak te, kako je kazao nadgledane nezavisnosti, potpuno sprovodjenje Ahtisarijevog plana, koji kako kaže, nije sproveden ne samo na severu Kosova već i u sredinama južno od reke Ibar.

“Imamo velikih problema kada se donosi bilo kakav zakon koji je vezan za srpsku zajednicu, recimo zakon o kulturnom nasledju ili zakon o nezavisnom televizijskom kanalu na srpskom jeziku. Dakle te obaveze koje su proistekle iz Ahtisarijevog plana i koje su postale deo Ustava Kosova vrlo se nevoljno prihvataju i nastoji se da se sa tim odugovlači, da se ne private ili da se izmene i da uopšte ne odgovoaraju duhu tog Ahtisarijevog plana”, smatra Radonjić.

I poslanik u Skupštini Kosova Saša Djokić za Glas Amerike kaže da ne postoje uslovi za okončanje nadgledane nezavisnosti i zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije, jer se kako kaže Ahtisarijev plan sprovodi selektivno.

Ahtisarijev plan se primenjuje samo u delu koji odgovara Albancima, dok deo koji se odnosi na Srbe i ostale zajednice se uglavnom ne primenjuje u potpunosti“, kaže Djokić.

Medjunarodna upravljačka grupa za Kosovo usvojila je danas strategiju za ostvarivanje napretka i sprovodjenja konkretnih mera na jačanju principa iz Ahtisarijevog plana, kao što su decentralizacija, prava zajednica, kulturno nasleđe i suočavanje sa prošlošću, što je kako se navodi u saopstenju Medjunarodne upravljacke grupe neophodno da bi se okončao period nadgledane nezavisnosti Kosova.

Ova grupa koju čine predstavnici zemalja članica Evropske Unije koje su priznale nezavisnost Kosova sastaće se ponovo tokom godine i ukoliko bude načinjen dovoljan napredak, zaključiće rokove za završetak nadgledane nezavisnosti i zatvaranje međunarodne civilne kancelarije.

XS
SM
MD
LG