Linkovi

Tači: Izveštaj pun laži


Premijer Kosova, Hašim Tači na konferenciji za novinare povodom optužbi da je bio umešan u trgovinu organima, 16. decembar 2010.
Premijer Kosova, Hašim Tači na konferenciji za novinare povodom optužbi da je bio umešan u trgovinu organima, 16. decembar 2010.

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači odbacio je danas optužbe iz izveštaja Dika Martija rekavši da se radi o izveštaju punom laži i neistina.

Tači rekao je da su navodi Dika Martija do sada nekoliko puta istraživani od strane, kako je kazao, kredibilnih insitucija medjunarodne pravde uključujući i Haški Tribunal, organe UNMIK-a i EULEKS-a i da je u svim slučajevima dokazano da ne postoje nikakvi osnovi za navedene optužbe.

“Vlada Republike Kosova i ja lično tražimo da se što pre pokrenu sve profesionalne procedure u vezi sa svim izjavama koje sadrži izveštaj, kako bi se rasvetlila istina. Takodje tražim od Dika Martija da sve činjenice i dokaze dostavi nadležnim organima ovde, da bi se pomogao istražni proces. Ceo svet zna da su se na Kosovu dogodili užasni zločini. To je kulminiralo tokom rata 1998. i 1999. godine, ali takodje i ceo svet zna ko je bio agresor, a ko je bio žrtva na Kosovu. Zločine na Kosovu je izvršila državna mašinerija Srbije”, rekao je Tači.

On je na konferenciji za novinare rekao da će iskoristiti sve zakonske i političke mogućnosti da bi se suprotstavio ovom, kako je naveo, tendencioznom izveštaju i na videlo izneo pravdu i istinu. On je naglasio da su se Kosovo i njegovi gradjani suočavali i sa mnogo težim iskušenjima u prošlosti i izrazio uverenje da će i ovo prevazići uspešno.

“Stoga upućujem apel svim gradjanima Kosova da mirno i odmereno prime ova zbivanja i da saradjuju sa organima pravde u istražnom procesu”, poručio je Tači.

Premijer Kosova nije želeo direktno da odgovori na pitanje u kolikoj meri će izveštaj Dika Martija osporiti njegov autoritet i kredibilitet pred početak pregovora Beograda i Prištine.

“Mi ćemo nastaviti da radimo na formiranju vlade, nastavićemo sa našom evropskom agendom i dobrim odnosima sa svim zemljama regiona. Istovremeno pozdravljam i izjavu predsednika Tadića da nastavimo sa normalizacijom medjudržavnih odnosa izmedju naše dve zemlje za evropsku budućnost naših zemalja”, kazao je Tači.

Sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović za Glas Amerike kaže da izveštaj Dika Martija svi treba da shvate veoma ozbiljno, jer se radi o informacijama koje direktno ili indirektno pružaju saznanja o ozbiljnim krivičnim delima.

“Siguran sam da će tu ocenu proslediti nadležnim sudskim organima, jer je jako važno da dođe do sudskog epiloga, to jest da međunarodni tužilac na Kosovu u sastavu EULEKS-a pokrene istragu. Napokon ćemo moža dobiti informaciju šta se dogodilo sa tolikim brojem nestalih Srba od 1998. godine pa do današnjeg dana”, rekao je Ivanović.

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević kaže da misija EULEKS-a na Kosovu ozbiljno shvata sve optužbe ali se upravlja isključivo na osnovu dokaza, koji kako je kazala moraju biti predati tužilastvu.

“Mi ohrabrujemo sve one koji imaju relevantne dokaze koji će potkrepiti navode u izveštaju da ih predaju odgovarajućim vlastima. Ono što moram da naglasim jeste da ova misija već ima određeni broj slučajeva koji su vezani za ratne zločine ili organizovani kriminal, koji su u fazi istrage ili u fazi krivičnog gonjenja”, rekla je portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević

XS
SM
MD
LG