Linkovi

Štajnmajer: Osnivanja Specijalnog suda dobro


Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer
Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer

Nemački ministar spoljnih poslova Štajnmajer u poseti Kosovu rekao da je osnivanje Specijalnog suda dobra stvar za suočavanje sa prošlošću.

Kosovo ima odgovornost zbog svoje istorije da razmatra pitanja iz svoje prošlosti preko specijalnog suda i osnivanje tog suda je dobra, a ne loša vest - izjavio je danas u Prištini nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer. On je danas razgovarao sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Nakon razgovora sa premijerom Kosova Isom Mustafom nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da uspostavljanje Specijalnog suda koji će se baviti zločinima pojedinaca iz OVK nije usluga koju Kosovo čini međunarodnoj zajednici, nego je usluga samom Kosovu zarad njegove budućnosti.

“Kosovo ima odgovornost zbog svoje istorije da razmatra pitanja iz svoje prošlosti preko nekog suda. Znači ono što treba da se razmatra preko ovog suda, kažem iz svog nemačkog iskustva, je suočavanje sa prošlošću i to treba da bude osnov za budućnost. Mi smo zadovoljni što će Specijalni sud biti osnovan i to nije loša nego dobra vest”, rekao je Štajnmajer.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da ne zna tačno kad će specijalni sud biti formiran, ali je kazao da je Kosovo spremno da uradi svoj deo posla kad je u pitanju osnivanje ovog suda.

“Koji će biti datum kada će Skupština razmatrati pitanje ustavnih promena i doneti zakon o Specijalnom sudu za sada ne mogu da kažem, pošto zakon još uvek nije u celosti završen. Očekujemo da sledeće nedelje dođe grupa stručnjaka iz Brisela na Kosovo, koja će sa domaćim ekspertima uskladiti stavove u vezi zakona i sudskih veća specijalnog suda”, rekao je Mustafa.

Sa ministrom inostranih poslova Nemačke danas se sastao i šef kosovske diplomatije Hašim Tači. U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je Tači Štajnmajera upoznao sa sporazumima koji su postignuti u Briselu između Kosova i Srbije, a koji su kako se navodi "doprineli poboljšanju života, integraciji Srba iz severnog dela Kosova u institucije kao i raspuštanju ilegalnih struktura".

Frank-Valter Štajnmajer sastao se danas i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom sa kojom je razgovarao o evrointegracijama Kosova, Briselskom sporazumu, osnivanju specijalnog suda i jačanju zakona i reda na Kosovu.

U saopštenju predsednice Kosova se navodi da je Jahjaga naglasila "da su "Kosovo i Srbija, u okviru procesa dijaloga za normalizaciju odnosa postigli određeni broj sporazuma koji zahtevaju potpunu primenu, i istakla da evropski put Srbije mora da se uslovljava ispunjavanjem međunarodnih obaveza".

XS
SM
MD
LG