Linkovi

Mirel u Prištini uručio izveštaj EK


Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel uručuje premijeru Kosova Hašimu Tačiju "Paket proširenja" za 2011. godinu.
Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel uručuje premijeru Kosova Hašimu Tačiju "Paket proširenja" za 2011. godinu.

Direktor direkcije EU za zapadni Balkan Pjer Mirel danas je u Prištini zvanično predsednici Kosova Atifeti Jahjagi uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova. Predsednica Kosova je izrazila spremnost kosovskih institucija da više učine kako bi se prevazišli zastoji u reformama u nekim oblasti i naglasila da kada je sever Kosova u pitanju Ahtisarijev plan nema alternativu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je spremnost kosovskih institucija da rade više kako bi se prevazišle prepreke u nekoilkio oblasti koje su evidentirane u izveštaju EK o napretku Kosova. Ona je rekla da će u skladu sa njenim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima oformiti mehanizme koji će se boriti protiv kriminala i korupcije. Takodje je pozdravila inicijativu za početak dijaloga o viznoj liberalizaciji i izrazila nadu da će se u skorije vreme uspostaviti neki ugovorni odnos izmedju EU i Kosova.

Predsednica Kosova je naglasila da je Ahtisarijev plan jedini plan za rešavanje problema na severu i usprotivila se pravljenju i donošenju bilo kakvog novog plana za sever Kosova.

Institucije Kosova sada imaju jedan zajednički plan za uspostavljanje suvereniteta kroz uspostavljanje vladavine prava na celoj teritoriji zemlje. Taj plan obuhvata i tri opštine koje se geografski nalaze na severu Kosova. Ovaj put nema alternativu, jer nema podele Kosova i nema podele Srbije, nema razmene teritorija i nema razmene stanovništva, ovo nikada nije bilo i neće biti Evropska vizija. Ja kao predsednica Kosova izražavam protivljenje bilo kakvom Ahtisari plus planu. Protivim se da te tri opštine na severu dobiju medjunarodnu administraciju, jer to nije u skladu sa Ustavom države. Ovo će dovesti do nejednakosti i stvoriće tenzije medju stanovništvom“, rekla je Jahjaga.

Direktor direkcije EU za zapadni Balkan Pjer Mirel kazao je da i pored odredjenih dostignuća u pravosudnom sistemu ostaje da se još dosta toga uradi. Evropska Unija i gradjani Kosova očekuju bolje rezultate u radu pravosudnih organa i tužilastva u borbi protiv negativnih pojava.

Ono što mi kao EU, ali i grajdani Kosova očekujemo je veće angažovanje pravosudja u borbi protiv kriminala i korupcije. Postoji odredjeni napredak u ovom pravcu, imamo 350 istraga koje je pokrenuo EULEKS, od toga su 200 procesuirane, ali i dalje treba raditi u ovom smeru“, kazao je Mirel.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je na sednici Vlade da poslednji izveštaj Evropske Komisije o napretku Kosova predstavlja signal za inteziviranje strukturnih reformi. On se zahvalio svim institucijama koje su dale dopronos u napretku koji je ostvaren u procesu vizne liberalizacije za Kosovo.

Početak dijaloga o viznoj liberalizaciji za Kosovo predstavlja uspeh nove ili mlade države Kosovo i dostignuće institucija Republike Kosova, naše evropske vizije za izgradnju novog Kosova, demokratskog i evropskog“, rekao je Tači.

Vlada Kosova formirala je danas fond od milion evra koji će služiti za investicije na severu Kosova. Ova sredstva su po rečima premijera Tačija izdvojena iz budžetskih rezervi.

Vlada je takodje donela uredbu o preregistraciji vozila na KS tablice.Ova uredba je rezultat sporazuma iz jula meseca u Briselu izmedju kosovske i srpske strane o slobodi kretanja.

XS
SM
MD
LG