Linkovi

EULEX spreman za istragu


Šef EULEX-a Gzavije de Marnjak i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi na graničnom prelazu Merdare
Šef EULEX-a Gzavije de Marnjak i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi na graničnom prelazu Merdare

EULEX ima sve kompetencije da sprovede istragu o navodima Dika Martija koji se odnose na trgovinu organima 1999. godine na Kosovu, izjavio je šef misije EU Gzavije De Marnjak. On je sa ministrom policije Kosova Bajramom Redžepijem danas posetio administrativni prelaz Merdare.

Šef EULEX-a-a Gzavije De Marnjak kaže da ova misija već radi na slučaju trgovine organima i da poseduje kapacitete za sprovodjenje te istrage. Komentarišući izjavu bivše tužiteljke haškog tribunala Karle Del Ponte da je spremna da pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija sama nastavi istragu o trgovini ljudskim organima, šef EULEX-a je kazao da Karla Del Ponte može da izjavi šta god hoće.

“Mi već radimo na tom slučaju, spremni smo da sprovedemo istragu i imamo sve kompetencije da to uradimo”,
rekao je De Marnjak.

Gzavije De Marnjak i ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi razgovarali sa Euleksovim i kosovskim policijskim službenicima koji rade na prelazu „Merdare“ sa Srbijom. De Marnjak i Redžepi su ocenili da je je saradnja Kosovske policije sa EULEX-om važna i da je i pored toga, što ponekad imaju različite stavove, ona veoma dobra. Redžepi je, govoreći o smeni komandira u policijskim stanicama na severu Kosova, kazao da je u pitanju samo reforma policije.

“Smena komandira na severu nije nešto što je karakteristično samo za sever, to je počelo u centralnom delu i reforma se sada samo nastavlja. To je proces koji će se stalno dešavati u policiji Kosova i to nije nešto što je počelo pre nedelju dana, već smo u dogovoru sa EULEX-om ovaj proces započeli pre tri meseca”, rekao je Redžepi.

Redžepi je ponovio da su registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, koje izdaje Srbija, ilegalne i da će ih policija oduzimati. U pratnji šefa EULEX-a i ministra unutrašnjih poslova Kosova bili su i generalni direktor Kosovske policije Rešat Maljići i Udo Miler, šef EULEX-ove policije.

XS
SM
MD
LG