Linkovi

EU i NATO osudili incidente


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

Nezvanično, u Briselu se čuju najave kako bi premijeri Srbije i Kosova već u sredu mogli ponovo da se sastanu i razgovaraju o rezultatima tek održanih kosovskih izbora.

Iz kancelarije Visoke predstavnice EU, čekajući rezultate izbora na Kosovu, poručuju kako osudjuju incidente koji su se dogodili na sjeveru Mitrovce tokom, kako kažu, u ostalim dijelovima Kosova uredno provedenih lokalnih izbora.

Incidenti tokom glasanja na glasačkim mjestima u sjevernoj Mitrovici su naišli na oštru osudu NATO-a.

"Snažno osudjujem napade na glasačka mjesta u sjevernoj Mitrovici - nasilje ne može biti tolerisano. KFOR je brzo reagovao na traženje evropske EULEX misije. Na teren su otišle jedinice za reakciju, kao i rezerva. Naše snage su takodje obezbijedile i prolaz za glasačke kutije do centra za brojanje. Izbori su važan elemenat u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nasilju se ne smije dozvoliti da naruši do sada ostvareni napredak u dijalogu", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Osuđujemo nasilničke incidente koji su se dogodili u severnoj Mitrovici, saopštila je danas portparol visoke predstavnice Evropske unije (EU) Maja Kocijančić i najavila je da će posmatračka misija EU svoje preliminarne stavove o izborima na Kosovu dati sutra na konferenciji za štampu u Prištini. Kocijančić je na brifingu za novinare u Briselu podsetila da je za bezbednost prevashodno bila odgovorna Kosovska policija.

"Kosovska policija je tražila intervenciju Euleksa, koji je brzo razmestio svoje snage, a i KFOR je pružao snažnu podršku na terenu. Mandat Euleksa se trenutno ispituje, različita pitanja će biti uzeta u ozbir i zato u ovom trenutku ne mogu da kažem ništa više", dodala je Kocijančić.

A iz sjedišta vojnog saveza poručiju da, i pored prvobitnih planova o redukciji trupa KFOR-a, vojna misija na Kosovu nastavlja nesmanjenim kapacitetom.

"Za sada nemamo namjeru da smanjimo broj trupa KFOR na terenu. Raniji planovi o smanjenju vojnog prisustva su stavljeni na čekanje, jer smatramo da je važno da damo naš dopinos realizaciji političkog sporazuma izmedju Beograd i Prištine. Kada je sporazum potpisan, obje strane su tražile garancije da će NATO ostati na terenu i pomoći punu implemantaciju rezolucije UN-a 1244, kao i obezbijediti uslove za miran život i slobodu kretanja za sve stanovnike Kosova. Naša namjera je da ostanemo na Kosovu kao nepristrasan garant mira i stabilnosti i mislim da su posljednji incidenti naglasili važnost nastavka naše misije".

Nezvanično, u Briselu se čuju najave kako bi se premijeri Dačić i Tači već u srijedu mogli ponovo naći u Briselu i razgovarati o rezultatima tek održanih kosovskih izbora.
XS
SM
MD
LG