Linkovi

Jahjaga u poseti Briselu


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj u Briselu, 6. septembar 2011.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj u Briselu, 6. septembar 2011.

Brisel je još uvijek pod utiskom rezultata posljednjeg kruga pregovora Beograda i Prištine i u toj atmosferi su komentarisani i razgovori koje su zvaničnici EU imali sa kosovskom predsjednicom tokom njene prve zvanične posjete sjedištu evropskih institucija.

Predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj:

“Sporazum postignut prošlog petka je istinski na tragu evropskih rješenja nekih od veoma teških pitanja. Posebno je sporazum o carinskim pečatima od ključne važnosti, zbog toga što ukida obostrani trgovinski embargo. To je značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu i u pravcu slobodnog kretanja roba, što je u skladu sa evropskim standardima. Dijalog se treba nastaviti i postići napredak na preostalm pitanjima. Treba naći kreativna i pragmatična rješenja po pitanju telekomunikacija, energije... dijalog, kompromis i konsenzus , to je evropski naccin rješavanja otvorenih pitanja.“

Van Rompuj je ukazao da su nakon ovakvih sporazuma obje strane dobitnice, da je suština razgovora osnaženje komunikacije, poboljšanje života običnih ljudi i, konačno, približavanje i Srbije i Kosova evropskim integracijama...Kada je o Kosovu riječ, evropski domaćini su podvukli važnost koju pridaju vladavini zakona i, s tim u vezi, uspjehu evropske misije na terenu.

“EU posebno važnim smatra vladavinu zakona, borbu protiv korucije i organizovanog kriminala. Pozdravljam opredjeljenost kosovske predsjednice u toj borbi i ohrabrujem je da se što više koristi našom EULEX misijom na terenu, koja je i najveće evropske misija bilo gdje na svijetu. Saradnja sa misijom osnažuje odnose Kosova sa EU,” rekao je van Rompuj.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga je sa svoje strane zamolila zvanični Brisel da Kosovo zbog činjenice da ga nije priznalo 5 evropskih članica, ne ostane van agende Unije i procesa oslobadjanja od viza, koji je završen sa ostatkom regiona.Ona je ukazala kako je Kosovo faktor stabilnosti u regionu i odbacila prijedloge o njegovoj podjeli ili razmjeni teritorija:

“Prijedlozi o cijepanju Kosova ili razmjeni teritorija su neprihvatljivi, neljudski i protive se istoriji. Protive se zajedničkoj budućnosti u okviru EU. Razgovarali smo i o dijalogu sa Beogradom i predsjedniku Van Rompuju sam zahvalila za uspješno posredovanje EU. Dijalog će uspjeti i ne postoji alternativa, drugi put za rješavanje otvorenih pitanja od dijaloga i kompromisa gradjenih na iskustvima i standardima EU.”

Nešto konkretniji su bili evropski parlamentarci koji su jasno poručili da Kosovo ima problem sa korupcijom i da se on mora što prije riješiti.

Vidimo dokaze korupcije na Kosovu i mislim da se moraju snažnije poduzimati konkretni koraci na njenom smanjenju. To treba činiti bez odlaganje jer, još uvijek ima pitanja koja nisu rješena i to baca sjenku na političku sliku Kosova,” rekao je šef delegacije EP za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan.



XS
SM
MD
LG