Linkovi

Pobeda Tačija na izborima na Kosovu


Premijer Kosova Hašim Tači glasa na biračkom mestu u Prištini
Premijer Kosova Hašim Tači glasa na biračkom mestu u Prištini

Prema podacima Centralne izborne komisije, a na osnovu 96,84 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija osvojila je 30,94 odsto

Centralna izborna komisija Kosova još nije objavila preliminarne rezultate prevremnih parlamentarnih izbora, ali dosadašnji podaci pokazuju da je Demokratska partija Kosova Hašima Tačija na prvom mestu po broju osvojenih glasova. Od srpskih politickih subjekata najviše glasova osvojila je Srpska lista.

Prema podacima na sajtu Centralne izborne komisije, a na osnovu 96, 84 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija osvojila je 210.510 glasova ili 30,94 odsto.

Drugi je Demokratski savez Kosova sa 25,85 odsto, treći je pokret Samoopredeljenje sa 13,58 odsto, zatim Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 9,54 odsto, a od albanskih partija prema dosadašnjim podacima cenzus je prešla i Inicijativa za Kosovo sa 5,29 odsto osvojenih glasova. Iznenađenje izbora je da stranka Bedžeta Pacolija Alijansa za novo Kosovo, za sada nije prešla census.

Od srpskih političkih subjekata koji su učestvovali na izborima najviše glasova osvojila je Srpska lista, koja je imala podršku zvaničnog Beograda 3,80 odsto. Srđan Popović kandidat za poslanika ispred Srpske liste, kaže da je zadovoljan rezultatom, ali ne i odzivom Srba na ovim izborima.

Očekivao sam izlaznost većeg broja Srba na ovim izborima, sačekaćemo rezultate, za sada, na osnovu obrađenih glasačkih listića imamo 3,8% , međutim, očekujem da se taj broj poveća“ , kazao je Popović.

U Skupštinu Kosova ulazi i Progresivna demokratska stranka koja je druga po broju osvojenih glasova u srpskim sredinama. Nosilac liste ove stranke Nenad Rašić za Glas Amerike kaže da je, ako se uzme u obzir da ova stranka postoji tek mesec i po dana, zadovoljan postignutim rezultatom.

“Mi naravno, moramo da budemo zadovoljni ovim rezultatom, prvi put smo na izborima i već smo dobili predstavnike u parlamentu. Videćemo u daljem razgovoru, da li ćemo učestvovati u Vladi ili ne, ali smatram da taj uspeh jeste dobar. Takođe smo profilisali jednu političku strukturu koja je izvorna, koja je autohtona i koja je autentična što se tiče samih Srba i to će u buduće biti pravac koji će se širiti“, rekao je Rašić.

Prevremeni parlamentarni izbori održani su juče po prvi put na celoj teritoriji Kosova. Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je ohrabrena izvestajima da su jučerašnji izbori većim delom bili kredibilni i u skladu sa međunarodnim standardima, kao i da se raduje saradnji sa novoizabranim vlastima Kosova na putu ka evroatlantskim integracijama.

Prema oceni amabasade SAD, jučerašnji izbori su dodatno dokazali da je Kosovo u potpunosti sposobno da održi fer i transparentne izbore koji ispunjavaju međunarodne standarde.
XS
SM
MD
LG