Linkovi

Održani parlamentarni izbori na Kosovu


Glasački listić na današnjim parlamentarnim izborima na Kosovu
Glasački listić na današnjim parlamentarnim izborima na Kosovu

Na Kosovu su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori, koji se prvi put od 1999.godine odžavaju na celoj teritoriji Kosova. Prema nezvaničnim podacima na izbore je izašlo oko 43 odsto birača.

Izborna mesta u svim sredinama na Kosovu otvorena su na vreme, jutros u sedam sati. Od trideset političkih subjekta koji su učestvovali na ovim vanrednim parlamentarnim izborima pet su iz srpske zajednice. Vlada Srbije je na ovim izborima podrzala Srpsku listu.

Nosilac Srpske liste Branimir Stojanović rekao je nakon glasanja u Gračanici da je najvažnije političko jedinstvo.

“Ovo jedinstvo koje smo krenuli da pravimo mora da se razvija, mora da se neguje. Postoji mnogo problema na koje moramo da odgovorimo. Od privatizacije, preko formiranja nekih novih opština, do formiranja Zajednice srpskih opština koja je naš cilj”, rekao je Stojanović.

Kandidat za poslanika Srpske liste Srđan Popović rekao je da su današnji parlamentarni izbori na Kosovu veoma značajni za opstanak Srba na Kosovu.

“Nadam se da će birači prepoznati važnost ovih izbora i verujem da će prepoznati krajnji cilj, a to je borba za naša prava i naš nacionalni interesi. Ovi izbori će takođe pokazati koliko Srbi žele da opstanu na Kosovu”, kazao je Popović.

Nosilac liste Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić rekao je nakon glasanja da su ovi izbori pre svega značajni zbog sprovođenja Briselskog sporazuma.

“Briselski sporazum je i dalje mrtvo slovo na papiru, ali očekujem da će biti primenjen do sledećih izbora, ne zbog kosovskih Srba, nego zbog aspiracija, pre svega, Prištine i Beograda. Taj sporazum nameće Srbima na Kosovu određene mere koje neće biti popularne što većina stanovništva zna. Zato oni koji uđu u Vladu moraju da znaju da harmonizuju sve te odnose koji budu na lokalnom, centralnom i regionalnom nivou", kazao je Rašić.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović koji je bio kandidat Srpske liste, očekuje da će ova lista preći cenzus i da će Srbi u parlamentu imati više od 10 zagarantovanih mesta, koja im pripadaju Ustavom Kosova bez obzira na broj izašlih glasača.

“Ono što je moje očekivanje jeste da će Srpska lista sigurno ubedljivo dobiti najveću podršku. Ono što je naša procena, a ujedno i želja da pređemo tih magičnih pet odsto, odnosno cenzus koji je sada neophodan kako bi imali veći broj poslanika od onih deset zagarantovanih“, rekao je Petrović.

Kosovski parlamentarni izbori prvi put su održani i na severu Kosova. U tom delu Kosova bilo je pojačano prisustvo pripadnika KFOR-a, EULEKS i Kosovske policije. Na biračkim mestima prelepljeni su simboli Republike Kosovo nalepnicama na kojima je pisalo, zabranjeno unošenje oružja.

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta imalo je 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 građana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.
XS
SM
MD
LG