Linkovi

Kosovo o pobedi Tomislava Nikolića


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga

Srbi na Kosovu od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuju aktivniju politiku prema Kosovu. S druge strane predstavnici kosovskih institucija pozivaju Tomislava Nikolića da u ime Srbije nastavi da gradi dobre odnose sa Kosovom.

Sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević za Glas Amerike kaže da je izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije pokazao da je u politici sve moguće. On smatra da Srbija treba što pre da formira Vladu koja bi se zajedno sa novim predsednikom Srbije ozbiljnije pozabavila pitanjem Kosova i izradom strategije za opstanak Srba.

Ono što je poseban problem pored svih problema sa kojim se ovaj živalj svakodnevno susreće je ekonomski razvoj i ekonomsko ulaganje u srpsku zajkednicu na prostoru Kosova i Metohije. Tu pre svega mislim na obezbedjivanje novih radnih mesta za sada već 13 generacija srednjoškolaca i one koji su završili fakultete na ovim prostorima“, kaže Stević.

Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje da prihvati realnost u kojoj žive Srbi na Kosovu

“Kroz prihvatanje realnosti da se bori za nešto što su i poslednji izbori pokazali, da onde gde imate lojalne državljane Srbije uticaj Srbije uvek će opstati, i u tom smislu da će raditi na podršci Srbima sa prostora Kosova i Metohije”, rekla je Rada Trajković

S druge strane zamenik premijera Kosova Hajredin Kući kaže da je izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije volja gradjana Srbije i Istakao da nezavisnost i razvoj Kosova ne zavise od izbora u Srbiji.

“Naravno da Kosovo intersuje da ceo region bude orijentisan prozapadno ka evropskim integracijama, da se doprinese miru i stabilnosti, ali politička sudbina, nezavisnost i razvoj Kosova ne zavise od izbora u Srbiji. Ti izbori su za srpski narod. Ono sto mogu da kažem je da će Kosovo proizvoditi stabilnost, mir i dobrosusedstvo sa svima”, rekao je Kući.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je u pisanoj izjavi da Kosovo namerava da nastavi saradnju sa Srbijom kao sa susednom državom, a Tomislava Nikolića je pozvala da nastavi da gradi dobre odnose sa Kosovom. I drugi krug izbora za predsednika Srbije na Kosovu je organizovao OEBS. Pravo glasa imalo je 109 hiljdada glasača, a na izbore je po izveštau OEBS-a izašlo 23,58 odsto birača.

XS
SM
MD
LG