Linkovi

Najviše glasova Tačijevoj DPK


Centar za prebrojavanje glasova u Kosovo Polju, 13. decembra 2010.
Centar za prebrojavanje glasova u Kosovo Polju, 13. decembra 2010.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije najvise glasova na juče održanim parlamentarnim izborima na Kosovu - 33,5 odsto - osvojila je Demokratska partija Kosova Hašima Tačija. Druga partija koja je osvojila najvise glasova je Demokratski savez Kosova sa 23,6 odsto, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je treci sa 12,2 odsto, a Alijansa za buducnost Kosova Ramuša Haradinaja je četvrta sa 10, 8 odsto.

Predstavljajuci rezultate prema 99 odsto obradjenog glasackog materijala predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka je rekla da je medju srpskim strankama najvise glasova dobila Samostalna liberalna stranka (12,525), druga je Jedinstvena srpska lista sa (5,010 glasova), Socijaldemokratska stranka je treća sa 989 glasova, a Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije dobila je 642 glasa.

Na jučerašnjim izborima glasalo je ukupno 712,526 birača, što je 47,5 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Iz DPK je poručeno da će buduću vladu formirati sa nekom manjom strankom i strankama nealbanskih zajednica. Članica rukovodstva DPK Vlora Čitaku izjavila je da će o budućoj koaliciji odlučiti predsedništvo stranke nakon saopštavanja zvaničnih rezultata vanrednih izbora.

Za to vreme, drugi stranački predstavnici kosovskih Albanaca su najavili žalbe i prigovore na birački proves na više glasačkih mesta. Predstavnici Demokratskog saveza Kosova tvrde da je najviše neregularnosti bilo u Glogovcu i Srbici.

XS
SM
MD
LG