Linkovi

Apel Srbima da glasaju


Izbori na Kosovu biće održani 12. decembra
Izbori na Kosovu biće održani 12. decembra

Vlada Srbije ne pokazuje političku hrabrost da pozove Srbe da učestvuju na predstojecim parlamentarnim izborima na Kosovu i zato je njihov stav o izborima “blaži“ u odnosu na ranije godine, saglasili su se učesnici konferencije u Medija centru u Čaglavici, sa koje je poslat apel Srbima za učestvovanje na izborima.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonja Biserko, smatra da će izlazak Srba na kosovske izbore približiti, kako je kazala „Kosovo i Srbiju EU“ Ona je istakla da je Srbima na Kosovu potrebno ohrabrenje da najzad uzmu sudbinu u svoje ruke i da postanu politički akter na političkoj sceni na Kosovu. Biserko je navela da postoji mnogo razloga zašto Srbi treba da izadju na kosovske izbore.

Srpska zajednica svojim izlaskom na izbore može dobiti, ne samo onih garantovanih deset mesta, već i drugih deset mesta u Skupštini Kosova. Naša vlada nije bila precizna u pogledu poziva na izbore. Međutim, sudeći po svemu onome kako se ponaša Vlada Republike Srbije, ali i mediji, poruka je u tome da sami odlučite da li treba da učestvujete. Rekla bih da je ta poruka više ide u prilog izlaska, nego li protiv izlaska”, kaže Biserko.

Potpredsednica Skupštine Srbije i Liberalno demokratske partije Judita Popović kazala je da država Srbija nema pravo da "manipuliše" svojim građanima i kao ohrabrujuću činjenicu navodi to što Beograd ne želi da sprečava Srbe da izadju na izbore.

“Suština je da je država Srbija poslala jednu poruku da ne želi da, na bilo koji način, upućuje kako da se Srbi odnose prema ovim kosovskim izborima. To znači da ne želi da sprečava Srbe da izađu na kosovske izbore. S obzirom da je to poruka da ne želi da sprečava, imajući u vidu da smo prošli period od deset godina, kada je bilo puno radikalizma, to je već jedan korak koji ide ka nekoj vrsti dijaloga, ne samo sa kosovskim Albancima, i zdravom, pravom dijalogu sa Srbima, koji žive na Kosovu”, smatra Judita Popović.

I kordinator Srpsko-demokratskog Foruma Drago Kovačević, odluku Vlade Srbije da se nisu stekli uslovi da pozove Srbe da učestvuju na izborima, tumači kao poziv.

„Ono što sam hteo još da vam kažem jeste da je poruka iz Beograda, iz Vlade Srbije, nejasna. Medjutim, ako se prate politički događaji, ona se jasno može čitati i ja bih je preveo ovako: Mi sada nismo u poziciji da vam direktno kažemo izađite, ali ne bi bilo loše da izađete. Dakle, po mom mišljenju, to saopštenje je više bilo poziv da se izađe, nego nekakvo sprečavanje, pogotovo kad se ima u vidu onaj dodatak gde se govori kako niko neće trpeti posledice zbog svog izlaska“, rekao je Kovačević.

U Srbiji je preko 100 javnih ličnosti uputilo apel kosovskim Srbima da učestvuju na parlamentarnim izborima. Među potpisnicima su: Dubravka Stojanović, Nikola Samardžić, Vladimir Gligorov, Latinka Perović, Miljenko Dereta, Mirjana Karanović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Sonja Biserko, Judita Popović i drugi.

XS
SM
MD
LG