Linkovi

Glasanje na Kosovu


Šef Misije OEBS-a na Kosovu Verner Almhofer i njegov zamenik Edvard Džozef govore u Prištini o predsedničkim i parlamentarnim izborima Republike Srbije koji se sprovode i na Kosovu.
Šef Misije OEBS-a na Kosovu Verner Almhofer i njegov zamenik Edvard Džozef govore u Prištini o predsedničkim i parlamentarnim izborima Republike Srbije koji se sprovode i na Kosovu.

Srpski parlamentarni i predsednički izbori biće sutra, uz podršku OEBS-a, održani i na Kosovu, a opštine Zubin potok i Zvečan organizovaće i lokalne izbore. Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del izjavio je da su lokalni izbori na severu Kosova nelegitimni.

„Održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora uz posredovanje OEBS-a je dobar primer saradnje dve susedne države“, izjavio je američki ambasador na Kosovu Kristofer Del. Po njegovim rečima nije dogadjaj što, kako je rekao, "neke paralelne strukture" najavljuju da će organizovati srpske lokalne izbore na severu Kosova.

„Ovo nije ništa značajnije od referenduma koji su održali u februaru, koji su svi ignorisali. UNMIK, Beograd i cela medjunarodna zajednica su rekli da ne smatraju ove izbore kao legitimne“, rekao je Del.

Lokalni izbori kojima se pored medjunarodne zajednice protive i Beograd i Priština sutra će prema ranijim najavama biti održani u opštinama Zvečan i Zubin Potok. Parlamentarni i izbori za predsednika Srbije, na Kosovu će po rečima predstavnika OEBS-a biti organizovani na osnovu Rezolucije 12 44 SB UN i uz dogovor sa svim stranama, uključujuci i Republičku izbornu komisiju.

Pravo glasa na sutrasnjim srrpskim parlamentarnim i predsednickim izborima na Kosovu će imati oko 109 hiljada gradjana, a na biračkim mestima biće angažovani samo predstavnici OEBS-a. Građani Kosova će sutra na izborima biračko pravo moći da iskoriste od sedam do 20 sati na 28 lokacija i ukupno 90 biračkih mesta.

XS
SM
MD
LG