Linkovi

Tači: Albancima najbolje u jednoj državi


Premijer Kosova Hašim Tači u skupštini Kosova (arhivski snimak)
Premijer Kosova Hašim Tači u skupštini Kosova (arhivski snimak)

Svima onima koji imaju pretenzije za promenu granica Kosova u ime Vlade i naših medjunarodnih prijatelja poručujem da Albanci najbolje i najlakše mogu da žive u jednoj svojoj državi, rekao je na sednici Skupštine Kosova premijer Kosova Hasim Tači. Kosovski parlament danas je usvojio predlog rezolucije protiv održavanja srpskih izbora na teritoriji Kosova.

Republika Kosovo neće dozvoliti nijednoj susednoj zemlji ili takozvanim njenim predstavnicima da organizuje bilo koju vrstu izbora na teritoriji Republike Kosova, navodi se u rezoluciji koju su danas usvojili poslanici Skupštine Kosova. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je to jedinstven stav i svih grajdana Kosova. Govoreći o severu Kosova, Tači je kazao da sa Beogradom ne postoji nikakav dijalog o ovom delu Kosova i da se neće nikada i ni po koju cenu sa Srbijom oko toga razgovarati.

Što se tiče pretenzija za promenu granica i teritorijalnih pretenzija ja u ime Vlade Kosova i medjunarodnih prijatelja imam jasnu poruku za sve one koji imaju takve pretenzije, a to je da Albanci najbolje i najlakše mogu da žive u jednoj svojoj državi”, rekao je Tači .

Za donošenje rezolucije protiv održavanja srpskih izbora na Kosovu glasalo je svih 76 poslanika Skupštine koji su prisustvovali sednici. Od srpskih poslanika sednici su prisustvovali predstavnici Samostalne liberalne stranke. Generalni sekretar te partije Petar Miletic za Glas Amerike kaže da je današnja rezolucija rezultat loše komunikacije izmedju Beograda I Prištine

“Umesto da su Beograd i Priština seli i dogovorili se o ovom pitanju, svako je doneo svoju odluku, čini mi se više vodeći računa o tome kako će javnost u Srbiji ili na Kosovu reagovati na takvu odluku”, rekao je Miletić

Današnjoj sednici Skupštine Kosova priusustvovali su i članovi Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG