Linkovi

Održani vanredni izbori na Kosovu


Gradjani glasaju na izborima na Kosovu
Gradjani glasaju na izborima na Kosovu

Na Kosovu su danas održani vanredni parlamentarni izbori. Birališta su zatvorena u 19 časova, a do 18 sati na izbore je izašlo oko 40 % gradjana.

Sva glasačka mesta na Kosovu jutros su otvorena na vreme. Biračka mesta otvorena su i na severu Kosova, ali je kako se navodi u saopštenju Centralne izborne komisije na tim mestima zabeležen manji odaziv birača.

Predsednica ove komisije Vlaljdete Daka rekla je da su se na biračkim mestima u opštinama Štrpce i Mališevo dogodili incidenti između predstavnika različitih stranaka, ali da to ne može da ugrozi kompletan izborni proces.

U kosovskoj policiji tvrde da je do incidenta došlo, ali da do okončanja istrage ne mogu da saopšte nikakve detalje.

Predstavnici Srpske socijal-demokratske stranke i Jedinstvene Srpske liste Slaviša Petković i Rada Tajković tvrde da je do incidenta u Štrpcu došlo kada je gradonačelnik Štrpca iz Samostalne liberalne stranke pretukao člana biračkog odbora Iz Srpske social-demokratske stranke.

“To je nešto što je do sada neprimereno u glasačkom procesu. Ja stvarno nisam čuo na kojim izborima u kojoj državi gradonačelnici biju članove biračkih odbora”, rekao je Petković.

Kandidat za poslanika ispred Jedinstvene strpske liste Rada Trajković rekla je nakon glasanja u Gračanici da je očekivala mnoge nepravilnosti, ali da fizičke napade visokih funkcionera Samostalne liberalne stranke, kako je kazala nije mogla ni da zamisli.

“Ja sam mislila da ćemo se unutar parlamenta boriti za interese srpskog naroda i svih ostalih naroda koji žive na ovom prostoru. Da ćemo se boriti protiv kriminala, da ćemo se boriti za početak inter-etničkog dijaloga u parlamentu, ali bojim se da će parlament i dalje biti mesto gde će banditi učestvovati u najznačajnijem broju”, rekla je Rada Trajković.

Šef izbornog štaba Samostalne liberalne stranke Dalibor Jevtić odbacio je navode Slaviše Petkovića i Rade Trajković.

“Kada je predsednik opštine Štrpce gospodin Nikolić obilazio sva glasačka mesta u opštini Štrpce, čisto kao predsednik te opštine da vidi da li je sve u redu I na jednom od tih biračkih mesta je došlo do verbalnog sukoba I ništa više od toga”, kaže Jevtić.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović glasao je na biračkom mestu u Lapljem selu. On poručuje da će Samostalna liberalna stranka nastaviti da radi na poboljšanju uslova života svih Srba na Kosovu.

“Naše angažovanje će se pre svega usmeravati ka rešavanju stambenih pitanja, zapošljavanju ljudi i to je nešto što će imati u kontinuitetu našu aktivnost. Ono čemu ćemo dati poseban akcenat pored bezbednosti jeste obrazovanje I zdravstvo gde je više nego neohodno da se stvari poprave”, rekao je Petrović

Lideri dve najjače politčke stranke na Kosovu demokratske partije Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, glasali su u prepodnevnim satima u Prištini.

"Danas Kosovo glasa za evropsku budućnost, za liberalizaciju viznog režima i da bude deo NATO-a. Glasamo za bolju budućnost naše države, stoga pozivam sve građane da izađu da glasaju", rekao je Tači.

"Ovo je veoma značajan dan za Kosovo, za razvoj demokratije i upravljanja na Kosovu. Želim da ovi izbori budu uspešni i verujem u potpunosti da će biti uspešni", kazao je Isa Mustafa.

Na ovim prvim parlamentarnim izborima na Kosovu, nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. pravo glasa imalo je 1.630.636 birača.

Glasalo se na 2.280 glasačkih mesta, a na izborima je ucestvovalo 29 političkih stranaka i lista građana, medju kojima je osam srpskih i jedna crnogorska.

Izbore je pratilo 32 hiljade poslamtraca, a u obezbeđivanju danasnjih izbora bilo je angažovano 6.000 policajaca..

XS
SM
MD
LG