Linkovi

Srbi na Kosovu oštro kritikuju Dodika


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Nedavna izjava predsednika RS da Srbima sa Kosova nudi život u Republici Srpskoj kao i njegovo javno zalaganje za podelu Kosova izazvali oštre reakcije

Srbi na Kosovu smatraju da je to pre svega loša i necivilazijska ponuda.

Novinar i pesnik Živojin Rakočević kaže da je ponuda Milorada Dodika o preseljenju Srba sa Kosova neprihvatljiva i istakao da odavno nije, kako je kazao čuo “goru i luđu ideju”.

“Hajde da pitamo Milorada Dodika može li Gračanicu preseliti u Laktaše? I sve te poruke o tome da će Srbima dati neku zemlju, da će ih preseliti su van pameti, van smisla. To je necivilizacijski, to nije normalno. Moćete li da zamislite nekoga pa makar to bio i Milorad Dodik da svetinje sa Kosova i Metohije nekud seli? Kome će ih ostaviti, kako to reći ovim ljudima”, kaze Rakočević.
Ideju Milorada Dodika o podeli Kosova i pružanju utočišta Srbima sa Kosova u Republici Srpskoj komentarisao je tokom nedavne posete Gračanici i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

“Srbija je jasno rekla platformom šta misli o tome. Srbija je rekla da Kosovo i Metohija posmatra jedinstveno. Mi ne delimo Srbe ni severno ni južno od Ibra”, kazao je Vulin.

Podela Kosova neprihvatljiva je i za zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića.

“Imajući u vidu činjenicu da svaka vrsta podele na Kosovu u prvom redu bi najviše štetila Srbima, pre svega onima koji žive južno od reke Ibar. S druge strane mislim da je vreme ekstremnih odluka odnosno ratova vreme iza nas i da Balkan zaslužuje mnogo bolje od toga. U svakom slučaju zahvaljujem se gospodinu Dodiku na pozivu, ali bi mi radije ostali na našoj zemlji i u našim kućama”, poručio je Petrović.

Predlog Milorada Dodika o preseljenju Srba i podeli Kosova za raseljene sa Kosova predstavlja zabadanje noža u leđa Srbiji i Srbima sa Kosovu, kaže predsednik Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori Milenko Jovanović. U izjavi za Glas Amerike Jovanovic je optužio Milorada Dodika da je izdajnik i albanski lobista.

“Da je iole bio dobronameran pokazao bi svoju humanost prema 250.000 prognanih sa Kosova i Metohije koji žive u Srbiji i Crnoj Gori i njima obezbedio krov nad glavom u Republici Srpskoj. On podstiče novi progon preostalog srpskog življa sa Kosova i Metohije i mislim da Hašim Tači ne bi imao ništa protiv da Milorad Dodik bude njegov ministar za etničko čišćenje u Vladi Kosova”, kaze Jovanović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da sever Kosova treba pripojiti Srbiji, a ostatak Kosova priznati kao nezavisnu državu. Dodik je i Srbima sa Kosova ponudio utočište u Republici Srpskoj.
XS
SM
MD
LG