Linkovi

Saglasnost o formiranju suda za ratne zločine


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Skupština Kosova trebalo bi sledeće nedelje da se izjasni o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Formiranje Tribunal ai transformacija misije EULEKS-a bile su glavne teme konsultacija koje je predsednica Kosova Atifete Jahjaga održala danas u Prištini sa predstavnicima više političkih partija.

Nakon odvojenih sastanaka sa stanačkim liderima, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izjavila da je postinuta saglasnost o produžetku mandata mislije Euleksa do juna 2016. godine i o formiranju specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

“U pismu upućenom baronici Ešton zatražiću produženje misije Euleks-a i uspostavljanje kosovskog suda sa sedištem u zemlji i inostranstvu, za rešavanje optužbi pokrenutih u izveštaju Saveta Evrope 2010. godine. Stvaranje specijalnog suda odražava posvećenost Kosova u nezavisnom i nepristrasnom procesu koji ce se baviti ovim navodima na verodostojan način", istakla je Jahjaga

Predsednik Samostalne Liberalne Stranke Slobodan Petorović kaže da su na sastanku sa predsednicom Kosova, na dnevnom redu, bile dve teme i da će poslanici SLS-a u Skupštini glasati za produžetak misije EULEKS-a I formiranje Tribunala.

“Mi ćemo kao poslanička grupa i kao pripadnici srpske zajednice u parlamentu Kosova glasati za ono što je pozitivno i što je vezano za formiranje specijalnog suda”, rekao je Petrović

I Alijansa za Novo Kosovo biće konstuktivna po pitanju formiranja tribunala i nastavka misije Euleksa najavio je lider te partije Bedžet Pacoli posle konsultacija sa predsenicom Kosova.

To je međunarodno rešenje, mi od toga ne bežimo, mi ćemo glasati za", rekao je Pacoli

Protiv suda za ratne zločine bio je, kako prenose prištinski mediji, lider Samopredeljenja Aljbin Kurti koji smatra da će formiranje specijalnog suda naneti štetu imidžu Kosova. Kurti se založe za formiranje tribunala koji bi sudio, kako je rekao, srpskim zločinima. Ranije danas, povodom istih tema, predsednica Kosova sastala se i sa aktuelnim premijerom Hašimom Tačijem i predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom.
XS
SM
MD
LG