Linkovi

Privedeni Srbi u Gračanici


Manastir Gračanica
Manastir Gračanica

Nakon Božićne liturgije u Gračanici, pripadnici Kosovske policije priveli su devetoricu Srba zbog sumnje da su ugrožavali opštu bezbednost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je njihovo oslobadjanje, a policija ga je oko 14 sati sprovela iz Gračanice do administrativnog prelaza Jarinje.

Portparol Kosovske policije Brahim Sadriu kaže da je policija privela devetoricu Srba koji su nakon Božićne liturgije u manastiru Gračanica izašli iz manastirskog dvorišta.

“Zbog opšte bezbednosti i bezbednosti osobe koju je policija danas pratila, danas su u Gračanici policijski službenici priveli devet osoba”, rekao je Sadriu.

Privedeni su nakon zadržavanja u policijskoj stanici u Gračanici, po nalogu javnog tužioca premešteni u Prištinu. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je oslobađanje srpskih mladića, rekavši da oni nisu počinili nikakvo krivično delo i istakao da je o tome u Gračanici razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom, koji je kontaktirao predstavnike kosovskih institucija, koji kako je kazao, ni jednog trenutka nisu rekli da su mladići učinili neko krivično delo.

“Njihov jedini greh je što su bili ovde, bio sam u policijskoj stanici i rečeno mi je da nema razloga za hapšenje i da su privedeni samo kako bi se proverilo šta su ovde radili", rekao je Vulin.”

Vulin je kazao da privedeni mladići nisu iz njegove pratnje i da nisu imali nikakva obeležja Civilne zaštite, kako je to novinarima ranije izjavio minister policije Bajram Redžepi.

Pozivam vas da zajedno odemo ispred polcijske stanice da se sami uverite kad ih budu pustili da oni nemaju nikakva obeležja, niti su bilo kakvi pripadnici Civilne zaštite”, rekao je Vulin obraćajući se novinarima ispred manastira Gračanica.

Nakon što je sa novinarima krenuo prema policijskoj stanici u Gračanici Vulina su zaustavili pripadnici Kosovske policije i saopštili da su dobili naređenje da ga sprovedu do prelaza sa centralnom Srbijom, što su i uradili.

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je danas da je kosovska policija sprovela policijsku raciju među posetiocima manastira, čime je radost svečanosti u Gračanici zasenjena krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem kosovske policije. Ovakvim ponašanjem, ocenio je Teodosije, kosovska policija odvraća vernike od poseta svojim svetinjama i na krajnje primitivan način pokazuje brutalnu silu.
XS
SM
MD
LG