Linkovi

Četvrta godišnjica nezavisnosti Kosova


Proslave povodom četvrte godišnjice nezavisnosti Kosova
Proslave povodom četvrte godišnjice nezavisnosti Kosova

Danas se navršava četiri godine od proglašenja nezavisnosti Kosova. Centralna proslava organizovana je u centru Prištine.

Svečanost je započela intoniranjem kosovske himne i minutom ćutanja za sve koji su kako je rečeno poginuli za slobodu i nezavisnost. Za razliku od prethodnih godina, na četvrtu godisnjicu od jednostranog proglašenja nezavisnosti čitav grad okićen je samo zastavama Kosova, dok su građani nosili i zastave Albanije i zapadnih zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je obraćajući se okupljenima da je nezavisnost Kosova istorijska posvećenost i napor naroda Kosova ka slobodi, jednakosti i dostojanstva sa drugim narodima u svetu.

“Nezavisnost Republike Kosova je plod angažovanja mnogih generacija. To je rezultat rada mnogih pre nas koji su radili i žrtvovali se na oltaru slobode kako bi mi danas bili slobodni, ravnopravni i ponosni sa ostalim narodima sveta”, rekla je Jahjaga.

Premijer Kosova Hašim Tači, podsetio je da se četvrta godišnjica obeležava u trenutku kada i Albanija slavi 100 godina nezavisnosti. On je istakao da je država Kosovo rezultat stogodišnje žrtve građana i boraca Kosova.

“Ovi borci se ni jednog trenutka nisu zaustavili i nisu se pomirili sa okupacijom i pljačkom koju je Srbija sprovodila. Srbija je na Kosovu sprovodila teror, podvlačim sprovodila teror skoro 100 godina”, rekao je Tači.

Gradjani Prištine sa kojima smo razgovarali kažu da su njihova očekivanja od nezavisnosti Kosova uglavnom ispunjena, ali smatraju da treba jos mnogo toga uraditi.

“Treba da se izgradi demokratija i da se još više ispunjavaju želje naroda Kosova”

“Očekivao sam mnogo više, ali i ovo je dobro”

“Donekle su ispunjena moja očekivanja, treba raditi još malo više, ali mislim da će sve biti dobro u nezavisnom Kosovu”

Pored Atifete Jahjage i Hašima Tačija na svečanosti su bili i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, ali i većina ministra u Vladi Kosova. Među prisutnima nisu bili srpski ministri u Vladi Kosova Slobodan Petrović, Nenad Rašić i Radojica Tomić. Na kraju zvanične ceremonije obeležavanja četvorogodišnjice nezavisnosti Kosova usledio je defile pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG