Linkovi

Zategnutost na Korejskom poluostrvu


Granica izmedju dve Koreje
Granica izmedju dve Koreje

Predstavnik ministarstva je izjavio za Glas Amerike da sever i jug „finalizuju konsultacije“ koje se tiču kompleksa Kesong

Severna Koreja je danas zadržala sedmoro južnokorejskih državljana preostalih u industrijskom kompleksu kojim rukovode obe Koreje, zbog kako je navedeno, „nerešenih administrativnih pitanja“ koja su se pojavila u poslednjem momentu.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu je saopštilo da je pet članova osoblja Upravnog odbora za industrijski razvoj Kesong, uključujući predsedavajućeg Hong Jang-hoa i dvojicu službenika telekomunikacione kompanije, ostalo u toj zoni da bi nastavili pregovore o porezima i platama.

Predstavnik ministarstva je izjavio za Glas Amerike da sever i jug „finalizuju konsultacije“ koje se tiču kompleksa Kesong. Medju preostalim nerešenim pitanjima su neplaćeni porez i neisplaćena primanja za 53 hiljade severnokorejskih radnika koje je vlada u Pjongjangu povukla iz Kesonga 9. aprila.

43 od poslednjih 50 radnika u kompleksu Kesong vratilo se danas kući. Povratkom preostalih sedmoro biće prekinuta i poslednja mirnodopska veza izmedju dva rivala na Korejskom poluostrvu.

Seul je prošle nedelje saopštio da povlači sve svoje dršavljane iz Kesonga pošto je Pjongjang odbio ponudu za razgovore o ponovnom otvaranju tog kompleksa.
XS
SM
MD
LG