Linkovi

Sekretar Keri ponudio razgovore sa Pjongjangom


Američki državni sekretar Džon Keri i japanski ministar inostranih poslova Fumio Kišida
Američki državni sekretar Džon Keri i japanski ministar inostranih poslova Fumio Kišida

Državni sekretar naglasio da je Pjongjang imao „predočen jasan kurs akcije“ i da će Sjedinjene Države biti „spreman partner za pregovore“

Američki državni sekretar Džon Keri je ponudio pregovore sa Severnom Korejom u cilju mirnog rešenja zategnutosti na korejskom poluostrvu ukoliko Pjongjang preduzme korake da ispoštuje svoje medjunarodne obaveze.

Šef američke diplomatije je rekao da je Pjongjang imao „predočen jasan kurs akcije“ i da će Sjedinjene Države biti „spreman partner za pregovore“.

Keri je to izjavio danas u Tokiju na zajedničkoj konferenciji za štampu sa japanskim ministrom inostranih poslova Fumiom Kišidom.

Američki državni sekretar je takodje ponovio predanost Vašingtona odbrani Japana, ključnog američkog saveznika u regionu.

Severna Koreja je, tokom proteklih nedelja, više puta pretila napadima na Sjedinjene Države i njihove regionalne saveznike uključujući Japan i Južnu Koreju.

Pjongjang je saopštio da se te pretnje tiču zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi i ekonomskih sankcija UN-a sa ciljem da se Severna Koreja kazni zbog sprovodjenja niza nuklearnih i raketnih proba.
XS
SM
MD
LG